Video

Dit zijn de winnaars van het eerste Dutch Drone Film Festival

In VUE Cinemas Hilversum is vrijdagavond bekendgemaakt wat de beste dronevideo’s van 2017 zijn. Tijdens de eerste editie van het Peugeot Dutch Drone Festival (DDFF) ontvingen zes makers uit handen van juryvoorzitter Wiebe de Jager (Dronewatch) een award. Publiekswinnaar werd Daan van Reijn met zijn film over Bali.

Het Dutch Drone Film Festival is een initiatief van mediaondernemer Frank du Mosch (The Broadcaster) en Wiebe de Jager van Dronewatch.nl. Met het filmfestival willen de initiatiefnemers de positieve mogelijkheden van drones onderstrepen en Nederlands talent op het gebied van dronevideo stimuleren. Frank du Mosch: “We zijn erg blij met de animo voor deze eerste editie. Ondanks de nog wel erg strakke regels worden er toch prachtige films gemaakt met drones.”

De eerste editie van het festival is succesvol verlopen, met tachtig inzendingen. Juryvoorzitter Wiebe de Jager is aangenaam getroffen door de kwaliteit van de inzendingen. “Er zaten video’s tussen die conceptueel sterk waren, en waarbij goed gebruik gemaakt werd van droneshots. Dit is een veelbelovend begin van een traditie,” aldus De Jager.

Foto: Eric Brinkhorst

Vooral natuur en internationaal
Deelnemers is gevraagd om een korte video van maximaal vier minuten in te zenden. Daarvan moest minstens de helft uit droneshots bestaan, met inachtneming van de geldende regelgeving. Uiteindelijk bleken de categorieën ‘Natuur’ en ‘Internationaal’ het populairst. “Dat verbaast me niet, veel mensen gebruiken hun drone toch om buitenopnamen te maken, of nemen hem mee op vakantie”, aldus Wiebe de Jager.

De vakjury bestond uit Pieter Broertjes (burgemeester Hilversum), Eric Brinkhorst (fotograaf, bestuurslid NVJ/NVF), Ellis Blasé (Peugeot Nederland) en Wiebe de Jager (Dronewatch). Zij selecteerden per categorie drie genomineerden. Per categorie is de winnaar bekend gemaakt. Ook werd de winnaar van de Show Me Holland Publieksprijs onthuld. Dat is de video die de meeste stemmen van het publiek ontving.

De winnende video’s zijn:

Categorie ‘Abstract & Kunstzinnig’: A.I. Revolt, door Maarten Slooves

Categorie ‘FPV’: Flyboard School Amsterdam, door Chris de Graaff

Categorie ‘Internationaal’: The hidden islands, door Matthias Wesselink

Categorie ‘Natuur’: Krakend IJs Breekt Niet, door Thomas Roos

Categorie ‘Sport & Auto’: Wakeboarding between flower fields, door Tim Burgmeijer

Categorie ‘Dronie’: Dronies compilation, door Cees-Jan Nolen

Show Me Holland Publieksprijs: Beautiful Bali, door Daan van Reijn

Jaarlijks evenement
Het is de bedoeling van de organisatoren om van het Dutch Drone Film Festival een jaarlijks terugkerend evenement te maken. In New York is het NYC drone film festival een fenomeen geworden, en ook Duitsland heeft inmiddels een succesvolle tweede editie achter de rug. Wiebe de Jager: “We zien nog maar het begin van wat er allemaal mogelijk is met drones. De technologie ontwikkelt zich intussen supersnel. Dit jaar is de lat al behoorlijk hoog gelegd, dus wie weet wat er komend jaar te gebeuren staat.”

Het filmfestival is het begin van het Dutch Drone Festival, dat zaterdag 9 en zondag 10 september plaatsvindt tijdens de Open Studio Dagen op het Mediapark in Hilversum. Bezoekers kunnen daar kennis maken met dronetechnologie en zelf vliegen met drones. Ook is Wiebe de Jager aanwezig om vragen te beantwoorden en toelichting te geven op de regelgeving.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Dit zijn de winnaars van het eerste Dutch Drone Film Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier