Brandweer wil vanaf eind 2018 binnen het uur drones kunnen inzetten

Om snel te kunnen inspelen op calamiteiten waarbij ‘ogen, oren en neuzen in de lucht’ goed van pas komen wil Brandweer Nederland vanaf eind 2018 overal in Nederland binnen het uur drones kunnen inzetten. Daartoe is een samenwerking aangegaan met politie en Defensie.

‘Enorme meerwaarde’
Volgens voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland vertegenwoordigen drones een ‘enorme meerwaarde’ voor de korpsen. “Dit waardevolle instrument wordt nu niet voor niets ingezet in het Caribisch gebied om de gevolgen van de orkaan te overzien. Het is wel allemaal nieuw. Er is bijvoorbeeld veel regelgeving, dan loop je als pioniers wel eens tegen een aantal zaken aan.”

Om de inzet van drones overal mogelijk te maken heeft de brandweer een intentieverklaring ondertekend met twee operationele partners, namelijk politie en Defensie. Wevers: “We gaan kennis delen en samenwerken op het gebied van oefenen, opleidingen en testen. Eind 2018 willen we binnen een uur een drone kunnen hebben boven elk incident in Nederland, als de situatie erom vraagt.”

Operationeel handboek
Eén van de zaken waar Brandweer Nederland de afgelopen tijd aan heeft gewerkt is een nationaal geldend RPAS Operator Certificate (ROC). In het operationeel handboek dat daar onderdeel van uitmaakt zijn alle mogelijke operaties tot in detail vastgelegd. Aan de orde komen onder andere mitigerende maatregelen in het geval van vluchten boven bebouwing en protocollen voor de communicatie met andere hulpdiensten en eventuele traumaheli’s.

Uiteindelijk moeten de brandweerdrones voor veel uiteenlopende zaken ingezet worden. Denk aan drones voorzien van gassensoren, om schadelijke stoffen in rookwolken te detecteren, en aan drones met thermische camera’s om brandhaarden op te sporen. Ook zouden drones met radio-ontvangers gebruikt kunnen worden om te helpen zoeken naar vermiste personen, aan de hand van GSM-peilingen.

(bron: Brandweer Nederland)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier