Nieuws

Luchtvaartorganisatie VN wil wereldwijd droneregister

Als het aan de burgerluchtvaartorganisatie van de VN ligt komt er een wereldwijde database waarin alle drones geregistreerd worden. Volgens de International Civil Aviation Organization (ICAO) is dat beter dan dat ieder land of continent op eigen houtje een registratiesysteem opzet.

Opsporen en handhaven

Volgens de ICAO is een verplichte droneregistratie essentieel om de veiligheid van het luchtverkeer te waarborgen. Niet alleen zouden eigenaren van drones die een ongeluk veroorzaken makkelijker opgespoord kunnen worden als hun drone geregistreerd is, ook zouden wetsdienaren beter kunnen handhaven op illegaal dronegebruik.

Momenteel werken een aantal landen waaronder China en het Verenigd Koninkrijk aan de invoering van zo’n registratiesysteem. In Ierland is het al verplicht om drones in te schrijven. In de VS werd eind 2015 een registratieplicht ingevoerd, maar die werd mei 2017 weer ongedaan gemaakt nadat een rechter had bepaald dat de FAA niet zomaar beperkingen mag opleggen aan mensen die puur hobbymatig met een modelvliegtuig of drone vliegen.

Ook in Europees verband wordt er gepleit voor de invoering van een systeem waarin recreatieve en professionele drones boven een bepaald gewicht ingeschreven zouden moeten worden. Nu al is zo’n registratie verplicht voor toestellen die professioneel gebruikt worden, maar ook amateurvliegers zullen er op een goed moment aan moeten geloven.

Wildgroei

Het gevaar is volgens de ICAO echter dat er een wildgroei aan registratiesystemen ontstaat. Daardoor zou handhaving op den duur alsnog problematisch worden. Daarnaast lopen dronefabrikanten het risico dat er in verschillende landen andere eisen worden gesteld aan de implementatie van zo’n registratiesysteem. In sommige landen wordt er bijvoorbeeld gesproken over op afstand uitleesbare identificatiechips. Die zouden dan echter door de fabrikant moeten worden ingebouwd. Dat zou betekenen dat drones per land of regio anders uitgerust moeten worden.

Vooralsnog is er nog geen sprake van een tijdlijn, laat staan dat landen verplicht kunnen worden om deel te nemen aan het systeem van ICAO. Ook is nog onduidelijk wie het systeem zou moeten bouwen en beheren. De komende jaren is het onvermijdelijk dat dronevliegers geconfronteerd worden met uiteenlopende databases en registratiesystemen. Dat is vooral lastig als je af en toe over de grens wilt vliegen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie: dan zul je dus eerst je drone moeten registreren in het systeem van het land van bestemming.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Luchtvaartorganisatie VN wil wereldwijd droneregister

  • Ik vind ook een goede diplomering belangrijk ben blij met de vaardigheden die ik al geleerd heeft.Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier