Nieuws

Tweede Kamer debatteert over wietdrones

In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag gedebatteerd over de inzet van drones om illegale hennepkwekerijen op te sporen in Limburgse maisvelden. Het initiatief voor de controles door middel van drones werd door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) genomen toen bleek dat de politie had besloten om geen controles meer vanuit de lucht uit te voeren.

De afgelopen jaren is het illegaal telen van wiet op de akkers van boeren flink afgenomen. Dat was aanleiding voor de politie om de dure controlevluchten middels helikopters stop te zetten, en de focus te verleggen op het tegengaan van illegale wietteelt in huizen en leegstaande bedrijfspanden.

No-fly zones

Boeren vrezen nu dat criminelen de illegale kwekerijen op maisakkers weer zullen omarmen. De LLTB heeft daarom dit jaar voor het eerst percelen laten controleren door middel van drones. Dat bleek in de praktijk lastiger dan gedacht, aangezien veel akkers in no-fly zones liggen waar drones niet mogen vliegen. Er kon maar boven een kwart van de ruim 400 maisvelden worden gevlogen. Daarbij werd geen hennep aangetroffen.

De PVV vindt echter dat de boeren niet mogen opdraaien voor het wegvallen van de hennepvluchten, en dringt er in kamervragen op aan dat de politie de vluchten weer gaat uitvoeren. Voorafgaand aan het debat zal LLTB-voorman Léon Faassen nogmaals pleiten voor meer ondersteuning om de illegale wietteelt tegen te gaan.

Grote no-fly zones boven Limburg maken de inzet van wietdrones voor een flink deel onmogelijk
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tweede Kamer debatteert over wietdrones

  • Zuid-Limburg kent een belachelijk grote CTR zone.
    Wettelijk 4km rondom een vliegveld invoeren.
    De mooiste delen van Limburg kunnen niet van boven gefilmd worden door die onzin.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier