Nieuws

Schotland stelt als eerste land ter wereld een vliegroute voor drones in

Binnenkort beschikt Schotland als eerste land ter wereld over een vliegroute die specifiek bedoeld is voor drones. De ‘droneway’ overspant een afstand van ongeveer veertig kilometer en verbindt het Isle of Lewis in het noorden van Schotland met het vasteland.

Communicatie via 4G
De drone-corridor wordt nog deze maand geactiveerd. De vliegroute is ingetekend op militaire en civiele luchtvaartkaarten, zodat al het overige luchtverkeer geen hinder ondervindt van de drones die het traject gaan afleggen. Een deel van de route loopt door het gecontroleerde luchtruim rond het vliegveld van Stornoway.

Voor het onderhouden van contact met de drones wordt gebruik gemaakt van een mobiele 4G dataverbinding. De route voert over The Minch, een zeestraat die bekend staat om de vaak ruige weersomstandigheden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verbinding wordt ingezet om te experimenteren met delivery drones, die bijvoorbeeld snel medicijnen kunnen afleveren op het eiland.

Integratie in het luchtruim
Het project is een initiatief van de Schotse overheid, in samenwerking met telecomprovider EE. Een medewerker van de Britse luchtvaartautoriteit CAA is positief over de proef: “Drones hebben veel voordelen en zijn de snelst groeiende tak binnen de luchtvaart. We werken daarom graag mee aan dit pilotproject, om te onderzoeken hoe drones veilig geïntegreerd kunnen worden met andere gebruikers van het luchtruim.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier