Productnieuws

Multirotor met hybride aandrijving blijft ruim 4,5 uur in de lucht

Het Amerikaanse bedrijf Skyfront heeft een wereldrecord gevestigd door een multirotor drone maar liefst 4 uur en 34 minuten achtereen te laten vliegen. Het toestel heeft een benzine aangedreven generator aan boord, die de elektromotoren van stroom voorziet. In theorie kan de drone afstanden tot 150 kilometer afleggen, met een maximale payload van 3 kg.

Tientallen kilometers
In een demonstratievideo van de Tailwind is te zien hoe de drone urenlang in de lucht blijft hangen. Dat is mogelijk doordat het toestel wordt aangedreven door benzine. Een traditionele verbrandingsmotor drijft een dynamo aan, die de elektrische energie levert voor de elektronica en de motoren. Volgens Troy Mestler van Skyfront zal het systeem binnenkort zelfs ruim vijf uur achtereen kunnen vliegen.

Het doel van Skyfront is om een drone te ontwikkelen die geheel autonoom kan vliegen en daarbij tientallen kilometers kan afleggen. Daardoor zou de Tailwind bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om in één vlucht hele windmolenparken te inspecteren. Nu nog moeten drones tussen de inspecties door naar de grond worden gehaald voor nieuwe accu’s, maar dat zou met de benzine aangedreven drone tot het verleden moeten gaan behoren.

Open source
Alle systemen aan boord van de Tailwind zijn gebaseerd op open source hard- en software. Daardoor is de drone eenvoudig aan te passen aan klantwensen, en kan deze overeen met uiteenlopende typen sensoren en communicatiesystemen. Voor de veiligheid is er een kleine accu ingebouwd, zodat de drone beheerst kan landen mocht de benzinemotor uitvallen.

Aanvankelijk zal de Tailwind beschikbaar komen in twee versies: één met LiDAR aan boord, en één met een zichtbaar licht- en infraroodcamera. Daarmee mikt Skyfront op bedrijven die actief zijn op het gebied van inspectie, mapping, landmeting en landbouwtoepassingen. Bedrijven die interesse hebben in de Tailwind kunnen via de website van Skyfront hun contactgegevens achterlaten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier