Pro

Weinig aandacht voor aerial imaging en drones op IBC2017

Van 14 tot 19 september vindt in RAI Amsterdam de 50e editie van de International Broadcasting Convention (IBC) plaats, dé vakbeurs voor mensen die werkzaam zijn in de wereld van media, entertainment en technologie. Maar ondanks dat aerial imaging met behulp van drones een steeds grotere rol speelt in mediaproductie is er dit jaar weinig te beleven op dit vlak tijdens IBC2017, bleek tijdens ons bezoek aan de beurs.

Geen DJI
Een teken aan de wand is dat marktleider DJI geen stand heeft op de IBC, en ook andere dronefabrikanten laten het afweten. In het verleden was dat wel anders: in 2014 en 2015 pakte DJI nog wel uit met een grote stand, en in 2015 werd er zelfs een heuse Drone Zone ingericht, waar demonstraties werden gegeven met verschillende onbemande systemen.

Het feit dat DJI niet aanwezig is op IBC2017 verklaart misschien voor een groot deel waarom er zo weinig te zien is op het gebied van drones; afgezien van enkele zeer kostbare high-end systemen zijn er eigenlijk weinig alternatieven te koop voor semiprofessionele systemen zoals de Inspire en Matrice. Het Nederlandse Aerialtronics verkeert in financiële moeilijkheden, Yuneec heeft te kampen met problemen van organisatorische aard, en 3DR en GoPro doen eigenlijk niet meer mee als het gaat om drones.

Wel vraag vanuit de doelgroep
Dit terwijl droneshots een steeds belangrijker onderdeel uitmaken van het creatieve arsenaal van mediamakers: je hoeft tegenwoordig de tv maar aan te zetten en je ziet binnen de kortste keren luchtopnamen gemaakt met drones voorbij komen. Aan de vraagzijde ligt het dus niet; het feit dat er op deze editie van de IBC zo weinig te zien is op het gebied van drones heeft wat ons betreft vooral te maken met de scheef ontwikkelde aanbodzijde van systemen, niet met een gebrek aan interesse voor oplossingen op het gebied van aerial imaging.

Desalniettemin liepen we her en der wel tegen wat drones en dronegerelateerde technologieën aan, waaronder een high-end systeem van Shotover, een tethered drone van XD Motion en een nieuw digitaal videolinksysteem van Amimom. Deze bespreken we hieronder. Ook op het gebied van 360º video was er veel te zien, maar daarover lees je meer op onze zustersite 360shooter.nl.

Connex LR van Amimom
Een speler die hard werkt aan digitale transmissiesystemen voor videosignalen is Amimom. Onder de naam Connex biedt het bedrijf oplossingen voor zowel kleine FPV racedrones als grotere systemen. Op de IBC2017 demonstreert het bedrijf haar nieuwe Connex LR videolink systeem, dat overdracht van videosignalen in 1080p HD bij 60 fps mogelijk maakt, zonder noemenswaardige vertraging (latency).

Het bereik van de zender bedraagt zo’n 3 kilometer. Uniek is dat het videosignaal vanuit de drone door meerdere ontvangers opgepikt kan worden; met name voor live streaming doeleinden is dat van belang. Doordat het videosignaal versleuteld wordt overgezonden is Connex LR ook interessant voor beveiligingsdoeleinden.

Tethered drone van XD motion
Het Franse bedrijf XD motion staat op de beurs met een tethered drone, die middels een kabel aan een grondstation is verbonden. Die kabel heeft drie functies: ten eerste wordt via de kabel de benodigde elektrische energie omhoog gebracht om de drone desgewenst urenlang in de lucht te laten hangen, ten tweede bevat de kabel een glasvezelkabel voor de overdracht van broadcastkwaliteit video, en ten derde zorgt de kabel ervoor dat de drone in principe niet weg kan vliegen (fly away).

Doordat de drone urenlang kan blijven vliegen leent het systeem zich goed voor het verzorgen van bijvoorbeeld live luchtbeelden tijdens evenementen of races. Het systeem kan maximaal tien kg aan payload de lucht in brengen en is voorzien van een noodaccu om veilig te kunnen landen mocht de energietoevoer vanaf de grond onderbroken worden. Er zijn maar twee operators nodig om het systeem te bedienen.

Shotover U1 en G1
Voor het echt professionele camerawerk biedt het Amerikaanse bedrijf Shotover de U1 aan, een systeem dat een payload van maar liefst 16 kg kan tillen. Die payload kan bijvoorbeeld bestaan uit de G1 gimbal, met een camera naar wens van de klant (ondersteund wordt o.a. RED, Arri, Sony, Canon en Phantom). De vliegtijd van het systeem bedraagt zo’n 11 minuten met maximale payload. De flight computer is redundant uitgevoerd en voor de overdracht van videobeelden is voorzien in een dubbele HD downlink.

De G1 gimbal van Shotover is ook het vermelden waard: deze kan namelijk niet alleen aan de U1 UAS bevestigd worden, maar ook aan bijvoorbeeld cranes of auto’s. De gimbal zorgt voor drie-assige stabilisatie. Bijzonder is de gimbal controller: niet alleen is de gimbal te bedienen middels een traditionele joystick controller, er is ook een gimbal controller leverbaar met drie draaiwielen, die voor extra precisie zorgen tijdens camerabewegingen. Daarnaast levert Shotover een console voor de camera-operator. De piloot bedient het systeem met bijvoorbeeld een zender van Futaba.

CP Cases
Voor het veilig vervoeren van drones biedt het Britse bedrijf CP Cases een flink aanbod aan op maat gemaakte protective cases. Deze zijn onder meer voorzien van precies uitgesneden foamdelen, zodat je spullen schokbestendig opgeborgen zijn tijdens transport. Bezoekers van de stand maken bovendien kans op een PowerEgg drone, dus mocht je nog gaan kijken op de IBC, loop dan zeker even langs bij de stand van dit bedrijf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Weinig aandacht voor aerial imaging en drones op IBC2017

  • Vorig jaar was er ook al bijna geen aandacht meer voor drones op de IBC en dit jaar nog minder. Eigenaardig want op de Amerikaanse tegenhanger (NAB) zijn wel elk jaar veel drone makers aanwezig.

    Dat DJI en Freefly al twee jaar niet op deze beurs staan is toch wel opmerkelijk. Naast hun klanten en potentiële nieuwe klanten zijn hier ook alle camera makers en andere industry experts bij elkaar. Een andere opvallende afwezige was GoPro die er tot nu toe wel altijd heeft gestaan.

    Ik heb dit jaar helaas niet veel tijd op de beurs doorgebracht, maar over het algemeen bijna geen drones, de laatste twee jaar is het meer VR. Enkel,naast wat hierboven al staat, bij Soliton stond een model van Hikvision voor live broadcasting over 4g en Lume Cube had een opstelling met hun lampjes op een Phantom4 .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier