Regelgeving

Belgische droneregelgeving samengevat in één flowchart

Wie in België met een drone wil gaan vliegen komt net als in Nederland al snel in aanraking met redelijk complexe regelgeving. Dat geldt voor recreatieve dronevliegers, maar zeker ook voor professionals. In een poging de Belgische regelgeving enigszins inzichtelijk te maken heeft de sectie Luchtvaart van de Katholieke Hogeschool VIVES een flowchart gemaakt.

Informeren en sensibiliseren
Het initiatief voor de flowchart is afkomstig van Rob De Roo, Lector/Onderzoeker VIVES luchtvaart. “De hoofdreden waarom we dit document gemaakt hebben is om mensen te kunnen informeren en sensibiliseren. Mensen die een drone (willen) kopen, komen opeens terecht in de één van de strengst gereglementeerde sectoren, namelijk luchtvaart. Door de strenge reglementering is de luchtvaart ook één van de veiligste en dat willen we behouden omdat we geloven dat drones een nieuwe tak van de luchtvaartindustrie is.”

Volgens de Roo was er veel behoefte aan een overzichtelijke weergave van de regelgeving. “Omdat de Belgische wetgeving redelijk complex is, hebben we een bruikbare tool gemaakt die de drone-industrie verder kan uitbouwen en professionaliseren.”

Boek
De Roo is ook mede-auteur van het boek ‘Drones in 101 vragen’, waarin antwoord wordt gegeven op vragen die het meeste leven bij mensen die in België iets met drones willen doen of meer achtergrondinformatie willen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Belgische droneregelgeving samengevat in één flowchart

 • Ha..ha… wat een belachelijke manier om zo je wetgeving op papier te zetten zeg. In Nederland zijn de regels al belachelijk, maar bij onze buren slaat het echt nergens op… Lang Leve Europa…ha..ha..

  Beantwoorden
 • Bartjes

  Dus als ik als hobby-ist m’n Mavic meeneem naar een Belgische vriend in het buitengebied, moet ik verzekerd zijn, de burgemeester inlichten en mag ik niet hoger als z’n daknok vliegen ?
  Zo wordt de hobby daar nooit wat of nogal illegaal…

  Beantwoorden
 • staat lekker een dikke fout in: er staat dat’t illigaal is om LAGER dan 10m boven de grond te vliegen!

  Beantwoorden
  • Tenzij de flowchart intussen is aangepast, staat er niet dat het illegaal is om LAGER dan 10m te vliegen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier