Onderzoek

Geluidstest: is de Mavic Pro Platinum écht zoveel stiller?

Tijdens technologiebeurs IFA 2017 die afgelopen maand plaatsvond in Berlijn kondigde DJI een verbeterde versie van de Mavic Pro aan, de Mavic Pro Platinum. Deze zou onder andere iets langer kunnen vliegen en een stuk stiller zijn dan zijn voorganger. Maar is het verschil in geluidsproductie inderdaad zo groot? Reviewer Sami Luo nam de proef op de som en ging met een decibelmeter aan de slag.

Nieuwe props en ESCs

Volgens DJI zou de Mavic Pro Platinum maar liefst 60% minder geluid produceren ten opzichte van de oorspronkelijke versie van de drone. Dat zou te danken zijn aan de 8331 low-noise propellers, en het toepassen van nieuwe snelheidsregelaars (ESCs). Maar wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij 60% minder geluid? Kan DJI deze claim überhaupt waarmaken? En in hoeverre kun je de eerste versie van de Mavic Pro stiller maken door alleen de nieuwe props te monteren?

De Mavic Pro Platinum is voorzien van 8331 low-noise quick-release propellers

We hadden een en ander graag voor je uitgeprobeerd, ware het niet dat de Mavic Pro Platinum bijna direct na de introductie uitverkocht was, en het dus niet zo makkelijk is om aan een reviewexemplaar te komen. Reviewer Sami Luo van het Chinese dronemagazine 5iMX was wel in de gelegenheid om de twee versies van de Mavic Pro met elkaar te vergelijken, en voerde diverse geluidsmetingen uit.

Hij maakte daarvoor gebruik van een zogenaamde decibelmeter. Dat is een meter die de geluidsdruk meet en deze uitdrukt in dB. Aangezien er bij zo’n dB-meter sprake is van een logaritmische schaal komt een geluidsafname van 60% overeen met een afname van 4 dB. Wat blijkt: alleen de low-noise propellers al zorgen inderdaad voor een behoorlijke geluidsreductie, van zo’n 3 dB. De nieuwe ESCs in de Mavic Pro Platinum zorgen voor een nog groter verschil, zodat deze al met al inderdaad zo’n 4 dB (60%) stiller is dan de eerste versie van de Mavic Pro.

Conclusie

Kortom: je kunt een ‘oude’ Mavic Pro wel stiller maken door de nieuwe 8331 props (€ 10,- per setje van twee bij DroneLand, je hebt dus twee setjes nodig) te monteren, maar wil je echt maximaal profiteren van de geluidsreductie, dan moet je toch voor de Mavic Pro Platinum gaan. En alhoewel je dat uit het filmpje niet echt kunt afleiden, is een geluidsafname van 60% best een ‘big deal’ – veel mensen storen zich aan het gezoem van drones, dus het is wel wat waard dat deze een stuk stiller worden.

Interessant is de vraag of DJI een nieuwe versie van de Phantom te zijner tijd ook zoveel stiller weet te krijgen. Blijkbaar is de vorm van de propellers behoorlijk van invloed op de geluidsproductie, dus het zou ons niet verbazen als hier nog flink wat winst te behalen is. Of er inderdaad ook low-noise propellers voor de Phantom verschijnen is vooralsnog even afwachten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier