Pro

Rijkswaterstaat zet drone in om impact storm op Amelandse kust te meten

Met een periode van guur weer en herfststormen in het vooruitzicht gaat Rijkswaterstaat samen met Deltares en de Delftse startup Shore Monitoring gebruik maken van een drone om zandverplaatsingen op het Waddeneiland Ameland te meten. De bedoeling is om het effect van stormen op de kust beter in kaart te brengen.

Pilotproject

De proef op Ameland betreft een pilotproject. Als de proef goed bevalt, wordt het aantal metingen en locaties verder uitgebreid. De reden dat men voor dit project heeft gekozen voor Ameland is dat de strand en de duinen van dit eiland aan hevige erosie onderhevig zijn. Het zeer dynamische Amelander Zeegat zorgt afwisselend voor perioden van afslag en aangroei van de kust.

De drone in kwestie is voorzien van een LiDAR laserscanner. Hiermee kunnen zeer precies hoogte- en volumemetingen worden gedaan. Doordat de drone relatief snel ingezet kan worden is het mogelijk om het effect van een individuele storm te meten. Normaal gesproken meet Rijkswaterstaat de kust enkele keren per jaar, waardoor het effect van een enkele storm minder goed gemeten kan worden. Er wordt ook gebruik gemaakt van zogenaamde drukdozen in zee, om de waterstand en golfhoogte tijdens een storm te meten.

De metingen maken onderdeel uit van het project Quick Reaction Force (QRF), een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de waterschappen en Deltares. De QRF brengt de informatie over stormen samen, analyseert deze, zorgt voor afstemming en maakt de resultaten breed beschikbaar. De Quick Reaction Force neemt ook het initiatief voor aanvullende monitoring rond stormen en het snel uitvoeren van aanvullende studies.

Conferentie Drones

Momenteel onderzoekt Rijkswaterstaat meerdere toepassingen van drones, onder andere voor verkeersmanagement, het uitvoeren van dijkinspecties en handhaving. Om dat in goede banen te leiden is er wel overeenstemming nodig met andere partijen. Op woensdag 27 september vindt op initiatief van Mark Frequin van het ministerie van Infrastructuur en Milieu daarom de Conferentie Drones plaats, waarbij met belanghebbenden uit de industrie, professionele gebruikers, kennisinstellingen en vertegenwoordigers uit de bemande luchtvaart en de modelvliegsport van gedachten zal worden gewisseld over de kansen van het gebruik van drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier