Nieuws

Drone-taxi voor het eerst getest in Dubai

Wie in de toekomst in Dubai een taxi bestelt moet niet vreemd opkijken als er een autonoom vliegende luchttaxi landt op de plek van vertrek. Afgelopen maandag werd een eerste succesvolle testvlucht uitgevoerd met de Volocopter, een multirotor van Duitse origine. De drone is groot genoeg om twee personen te vervoeren.

Autonomous Air Taxi

Het streven is om in het jaar 2030 een kwart van al het passagiersvervoer te laten uitvoeren door autonome voertuigen. Dat kunnen zelfrijdende auto’s zijn, maar ook autonome shuttlebussen en dus ook drones. De multirotor die men hiervoor wel gaan inzetten werd ontwikkeld door het Duitse Volocopter.

De Autonomous Air Taxi beschikt over 18 propellers en heeft een topsnelheid van zo’n 100 kilometer per uur. De kruissnelheid is een stuk lager: 50 km/uur. Het toestel kan twee personen vervoeren over een afstand van zo’n 27 kilometer. De motoren worden aangedreven door negen onafhankelijke accupakketten. Het toestel hoeft niet bestuurd te worden: de Volocopter kan net als een klein formaat drone automatisch van waypoint naar waypoint vliegen.

Het toestel kan besteld worden via een speciale smart mobility app. In die app kan ook de route bekeken worden en de boekingsgegevens opgevraagd worden. Alle elektronica is redundant uitgevoerd. Voor de veiligheid beschikt het toestel over een noodparachute. De drone is zo’n 2 meter hoog en 7 meter in diameter.

Vijf jaar wachten

Alhoewel de eerste testvlucht (nog zonder personen aan boord) succesvol verliep, kan het nog wel even duren voordat de Volocopter in bedrijf wordt genomen. Het hele traject – van uitvoeren van testvluchten tot en met aanwijzen van start- en landingsplekken en de certificering door de UAE General Civil Aviation Authority en de Dubai Civil Aviation Authority – kan nog wel vijf jaar in beslag nemen. Ook moet onderzocht worden of de Volocopter bestand is tegen de extreme weersomstandigheden in Dubai.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier