Drones niet meer hip volgens laatste Gartner hype cycle 

We hebben de piek gehad als het gaat om opgeblazen verwachtingen rond drones, en de komende tijd zullen veel mensen en bedrijven vooral teleurgesteld raken rondom het fenomeen onbemande luchtvaart. Dat blijkt uit de Hype Cycle 2017, die onlangs werd gepubliceerd door onderzoeksbureau Gartner.

Van hip naar teleurstelling
De hype cycle is een grafiek die in één oogopslag duidelijk maakt hoe het met de maatschappelijke acceptatie van nieuwe technologieën gesteld is. Elk jaar wordt de hype cycle opnieuw opgesteld, en daardoor krijg je in de loop der jaren een aardig idee van hoe nieuwe ontwikkelingen eerst door iedereen omarmd worden, om vervolgens weer door veel mensen de rug toegekeerd te krijgen. Daarna volgt er meestal een fase van inburgering, en wordt de betreffende technologie alomtegenwoordig.

Dit jaar zet Gartner drones een flink eind voorbij de piek van hooggespannen verwachtingen, en is de technologie blijkbaar op weg naar een breed gedeeld gevoel van teleurstelling. Zo gek is die voorspelling niet: inmiddels kijkt niemand meer op van drones, en de early adopters lopen tegen allerlei beperkingen aan op het gebied van regelgeving. Daardoor lijken veel toepassingen van drones ineens niet zo haalbaar meer.

Fase van verlichting
Toch hoeven we ons geen grote zorgen te maken. Onderdeel van de hype cycle is namelijk de ‘slope of enlightenment’, waarbij een bepaalde technologie na verloop van tijd toch op veel gebieden toepasbaar blijkt te zijn. Die periode breekt volgens Gartner voor drones over een paar jaar aan. Tot die tijd zal het fenomeen drone nog wel even aan populariteit inboeten. Daarin staat de drone trouwens niet alleen: ook de zelfrijdende auto en de blockchain stevenen volgens Gartner af op een dieptepunt qua belangstelling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier