Regelgeving

Duitsland voert verplicht vliegbrevet in voor drones zwaarder dan twee kilogram

Wie vanaf 1 oktober 2017 in Duitsland wil vliegen met een drone die meer weegt dan twee kilogram moet over een vliegbrevet beschikken, ongeacht of de vlucht recreatief of professioneel van aard is. Om het brevet te verkrijgen moet men eerst met succes een theorie-examen afleggen.

Identificatie en brevet
De maatregel is een gevolg van een ‘Drohnen-Verordnung’ die eerder dit jaar werd aangekondigd. Niet alleen is het sinds kort in Duitsland verplicht om drones boven de 250 gram te voorzien van een sticker met naam- en adresgegevens, ook moet men binnenkort dus aantonen enige kennis van meteo, luchtvaartwetgeving en navigatie te hebben indien men vliegt met een drone die zwaarder is dan twee kilogram.

De verplichting geldt niet voor drones die op modelvliegterreinen worden bediend. Ook vliegtuig- en helikopterpiloten zijn vrijgesteld van de verplichting om een drone-vliegbrevet te hebben: zij beschikken immers al over de vereiste kennis met betrekking tot het veilig gebruik van het luchtruim.

Niet geldig over de grens
Het theorie-examen wordt zowel via modelvliegverenigingen als online afgenomen. Kandidaten dienen minstens veertien jaar oud te zijn. Het brevet heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Het Duitse brevet is niet over de grens geldig, en omgekeerd zijn ook papieren uit andere lidstaten niet geldig in Duitsland. Aan die situatie komt pas een eind zodra er op Europees niveau regelgeving voor drones wordt ingevoerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Duitsland voert verplicht vliegbrevet in voor drones zwaarder dan twee kilogram

  • Houdt dit in dat je met een PPL of LAPL brevet wel in Duitsland met een drone van boven de 2kg mag vliegen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier