Nieuws

Drone ingezet om Zeeuws nest van Aziatische hoornaar te vinden

Je kent ze misschien niet, maar de Aziatische hoornaar is een agressieve wespensoort die bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen eet. De Nederlandse firma DronExpert slaagde er in om het nest met een warmtecamera te lokaliseren.

Al meerdere weken werden in het Zeeuwse dorp Dreischor Aziatische hoornaars gesignaleerd, zonder dat men er in slaagde om het nest te vinden. Afgelopen zaterdag zette DronExpert, in samenwerking met Brandhof Natuur en Platteland, n.a.v. een opdracht van het NVWA, een DJI Matrice 100 in met een dubbele camera: de DJI X3/Z30 en een thermische camera. Deze laatste is een eigen ontwikkeling van DronExpert, waarbij bijvoorbeeld mensen, reekalfjes, vogelnesten en bosbranden automatisch gedetecteerd worden.

De broers Borre van DronExpert zijn in elk geval erg tevreden over de gang van zaken. Op zaterdagochtend bij zonsopgang werd de zoektocht gestart, en het nest was anderhalf uur later al gevonden. Daarna werd het door deskundigen verdelgd. Pittig detail is dat de drone meteen werd aangevallen door de hoornaars, die hun nest wilden beschermen.

Alle foto’s en video: Wouter Borre

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

1 gedachte over “Drone ingezet om Zeeuws nest van Aziatische hoornaar te vinden

 • Th. Zeegers

  De Aziatische hoorn is niet agressief naar mensen. De drone werd ook niet aangevallen, maar geinspecteerd. De hoornaars vonden de nieuwe buurman een rare vogel, maar gingen rustig naar het nest terug. Zo zie je maar, hoe een foto een ander verhaal vertelt met een ander onderschrift.

  Theo Zeegers
  EIS Kenniscentrum Insecten
  en ter plaatse getuige

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier