BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drone ingezet om Zeeuws nest van Aziatische hoornaar te vinden

U kent ze misschien niet, maar de Aziatische hoornaar is een agressieve wespensoort die bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen eet. De Nederlandse firma DronExpert slaagde er in om het nest met een warmtecamera te lokaliseren.

Al meerdere weken werden in het Zeeuwse dorp Dreischor Aziatische hoornaars gesignaleerd, zonder dat men er in slaagde om het nest te vinden. Afgelopen zaterdag zette DronExpert, in samenwerking met Brandhof Natuur en Platteland, n.a.v. een opdracht van het NVWA, een DJI Matrice 100 in met een dubbele camera: de DJI X3/Z30 en een thermische camera. Deze laatste is een eigen ontwikkeling van DronExpert, waarbij bijvoorbeeld mensen, reekalfjes, vogelnesten en bosbranden automatisch gedetecteerd worden.

De broers Borre van DronExpert zijn in elk geval erg tevreden over de gang van zaken. Op zaterdagochtend bij zonsopgang werd de zoektocht gestart, en het nest was anderhalf uur later al gevonden. Daarna werd het door deskundigen verdelgd. Pittig detail is dat de drone meteen werd aangevallen door de hoornaars, die hun nest wilden beschermen.

Alle foto’s en video: Wouter Borre

DroneLand ROC-light

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.