Drone brengt mogelijk medicijnen naar Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog ligt enkele kilometer van het vasteland, een ideale afstand om met een drone te overbruggen, bijvoorbeeld voor het leveren van medicijnen. De proeven starten heel binnenkort.

ANWB Medical Air Assistance en UMCG Ambulancezorg starten binnenkort een proef met drones die buiten het zicht van de piloot (BVLOS) medicijnen naar het eiland brengen. De proef wordt gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In Nederland is het volgens de huidige regelgeving namelijk niet mogelijk om buiten zichtafstand te vliegen.

De test zal plaatsvinden tussen Lauwersoog op het vasteland en Schiermonnikoog. Het eiland zelf ligt (minimaal) zo’n 4,4 km van het vasteland. Volgens de verantwoordelijken wordt er een aantal maatregelen getroffen om met zo weinig mogelijk risico te vliegen. Het is voorlopig wel wachten op een vergunning van de provincie, maar de gemeente Schiermonnikoog is enthousiast en steunt het voorstel. De proeven vinden plaats tussen 15 oktober en 31 maart en de landing gebeurt op de helikopterhaven nabij de veerhaven van het eiland.

In april van dit jaar onderzochten studenten van de Hanzehogeschool Groningen de gebruiksmogelijkheden van droneleveringen naar de Waddeneilanden, ook in opdracht van de UMCG Ambulancezorg. Besluit was dat dit technisch geen probleem vormt, maar dat er wettelijk geen enkele mogelijkheid was om dit uit te voeren. Luchtcorridors specifiek voor drones, bijvoorbeeld tot op 100 meter hoogte, zouden een oplossing kunnen zijn.

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

0 gedachten over “Drone brengt mogelijk medicijnen naar Schiermonnikoog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!