ProRegelgeving

ROC-houders mogen nu dichter op objecten vliegen

We berichtten het al in juli, maar nu is het ook effectief bekendgemaakt op de website van de Overheid: een aantal aangepaste regels voor volledige ROC-houders zijn nu van kracht, zoals het dichter vliegen op objecten. De aanpassingen zijn niet van toepassing voor ROC-light.

25 meter afstand

De Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu is op 4 oktober gepubliceerd. Er is eerst en vooral en verruiming van de afstand tot waar een drone een object mag naderen. Die afstand is nu verruimd tot 25 meter voor multirotors en 50 meter voor fixed-wing toestellen. Vroeger was dit 150 meter. Dit geldt voor aaneengesloten bebouwing en kunstwerken, mensenmenigten en wegen.

CTR en NOTAM

Ook is er nu een verruiming van kracht voor het vliegen in een CTR (het gecontroleerde luchtruim rond luchthavens). Er zijn meer uitzonderingen, zoals het vliegen boven de 45 meter in bepaalde omstandigheden van bepaalde CTR-gebieden.

Verder vervalt de NOTAM-meldplicht (Notice to Airmen), omdat deze niet praktisch bleek en enkel nog vereist was voor beroepsmatig gebruik van drones. De NOTAM-verplichting is er wel nog bij het vliegen boven 40 meter in een luchtruim waarin laag mag gevlogen worden voor civiele of militaire luchtvaartuigen. Tot slot komt ook de meldplicht bij de burgemeester te vervallen.

Analyse op basis van statistieken

De brancheverenigingen DCRO (Dutch Certified RPAS operators) en DARPAS (Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems) zijn bij de totstandkoming van de regeling betrokken. Zij legden data voor met betrekking tot storingsgevallen en de consequenties daarvan. Uit analyse van incidenten bleek namelijk dat in geval van storingen een drone eigenlijk altijd recht naar beneden valt.

Op basis van onderbouwde cijfers besloot het ministerie vervolgens dat de minimale afstand ten opzichte van bebouwing op een verantwoorde manier omlaag kan naar 25 meter. Het gaat daarbij wel om bedrijven die werken met een operationeel handboek en gecertificeerde toestellen. Dit geldt dus niet voor de zogenaamde ROC-light vliegers.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier