Nieuws

Getraumatiseerde giervalk vliegt weer dankzij dronetraining

Vogels zouden niet blij zijn met al die drones in de lucht… maar het kan ook anders: in de Verenigde Staten is een drone ingezet om een giervalk terug te laten vliegen, en met succes.

De Amerikaanse site Motherboard heeft een mooi verhaal over een drone die ingezet wordt om een getraumatiseerde giervalk weer te ‘leren’ vliegen. Steve Schwartze is een professioneel valkenier en heeft een giervalk (de grootste soort valk) weer op de been gebracht die zwaargewond was.

Foto: Jon Groves

Schwartze gebruikte een veer van een duif om de giervalk weer te doen vliegen. Eerst werd een Phantom 3-drone laag boven de grond ingezet. Aan de drone was de veer vastgemaakt – van zodra de drone begon te vliegen, greep de giervalk de veer vast. Vervolgens vloog Schwartze de drone steeds hoger en verdubbelde hij de hoogte elke dag. De giervalk volgde en greep de veer telkens weer vast. Schwartze had ook een parachute aan de veer vastgemaakt, zodat de giervalk – die nog steeds niet goed kon vliegen met één vleugel – niet opnieuw gewond kon raken bij eventueel neerstorten van de vogel. Na iets meer dan vier maanden training, en bijna een jaar na de initiële blessure, vloog de giervalk terug autonoom en werd hij losgelaten.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier