Met drones vliegen is binnenkort toegelaten op vliegveld Groningen

Groningen Airport Eelde is de eerste gecontroleerde luchthaven in Nederland waar vliegen met drones is toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling zo aangepast dat dit binnenkort mogelijk wordt. Daarmee krijgt het kenniscentrum DroneHub GAE een extra boost.

Binnenring CTR

De luchthaven in Groningen kreeg het eerste kwartaal van 2017 zo’n 30.000 reizigers te verwerken; het zijn vooral charters, low-cost maatschappijen en privévliegtuigen die er gebruik van maken. Dat is een stuk minder dan de 14 miljoen van Schiphol. Nu is er dus ruimte voor iets nieuws: het vliegen met drones op de luchthaven. Kennis-, innovatie- en competentiecentrum Dronehub GAE, ook aan de luchthaven verbonden, slaagde er dus in om, in samenwerking met Groningen Airport Eelde en de Luchtverkeersleiding Nederland, drones gecontroleerd te laten vliegen op de luchthaven, in de binnenring van de CTR.

Foto: Groningen Airport Eelde

Drone op de radar

Onno de Jong, havenmeester GAE: “Een van de eerste stappen die we gaan nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar. Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren.” Er is dus wellicht geen sprake van dat amateurvliegers met een drone kunnen komen vliegen op de luchthaven. Pas aan het eind van het eerste kwartaal van 2018 zullen de eerste vluchten plaatsvinden. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten. De burgerluchtvaart zal geen hinder ondervinden van de vluchten met drones omdat het vliegen eerst gescheiden gebeurt, aldus de luchthaven.

Bron: RTVOOG

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier