Kabeldrone telt verkeer op A1 bij Muiden

Onlangs heeft een kabeldrone of tethered drone – een drone verbonden tot aan de grond met een kabel – het verkeer geteld boven de A1 ter hoogte van Muiden. Deze proef in opdracht van Rijkswaterstaat, en in samenwerking met een ingenieurs- en een softwarebedrijf, maakt het tellen veiliger, nauwkeuriger en sneller.

Tot op heden wordt verkeer, zowel op drukke als minder drukke wegen, geteld door lussen in het wegdek, camera’s of zelfs met waarnemers. Op heel drukke wegen, zoals de A1 bij Muiden, kan het veel efficiënter, en goedkoper, met een drone. Ingenieursbureau Antea Group en softwarebedrijf ViNotion gebruikten een tethered drone voor deze proef. Voordeel is dat het risico op ongevallen zo goed als nihil is, aldus Antea Group. De kabel wordt ook gebruikt om data door te sturen, zodat snelle berekeningen op de grond en vervolgacties mogelijk zijn.

Voor de proef werd er toestemming verleend door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met de resultaten van deze proef is ViNotion nu ook druk bezig met het aanpassen van haar beeldherkenningssoftware, zodat voertuigen, en hun rijrichting, automatisch herkend worden, om op die manier in de nabije toekomst ook verkeer op kruispunten te kunnen tellen. Dit is nodig, omdat een drone een andere kijkhoek heeft dan een traditionele camera, en omdat een drone ook nooit helemaal stilhangt, aldus ViNotion.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier