NieuwsRegelgeving

Droneverbod boven Kinderdijk mogelijk voor binnenkort

De inwoners van Kinderdijk waren het reeds lang zat dat er zowat dagelijks meerdere drones rond de historische windmolens vlogen. Nu gaan de gemeentes Molenwaard en Giessenlanden, waar Kinderdijk deel van uit maakt, onderzoeken of een droneverbod snel mogelijk is.

Tijdens een gemeenteraadsvergadering kregen de molenaars kans om hun standpunt te verdedigen. Eén van de inwoners, molenaar Peter-Paul Klapwijk, zag al meer dan 200 drones voorbij komen sinds januari, met als gevolg een verlies van privacy, zo meldt RTV Rijnmond.

Het college gaat nu onderzoeken of een verbod haalbaar is; alle politieke partijen van de gemeente gaan hiermee akkoord. De bedoeling is het droneverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. De huidige regeling modelvliegen (voor hobbymatig vliegen) vereist overigens geen minimumafstand tot (losse of niet-aaneengesloten) bebouwing, maar de Rijksoverheid geeft wel het advies om minimaal 50 meter afstand te houden. Uiteraard moet de drone steeds in het zicht van de piloot blijven.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

2 gedachten over “Droneverbod boven Kinderdijk mogelijk voor binnenkort

 • Begrijpelijk.

  Ik fotografeer al vanaf 1985 met een spiegelreflex camera en als ik mensen op de foto wil zetten die ik niet ken vraag ik ze altijd of ze het goed vinden, als ze dat niet willen dan respecteer ik dat en doe het niet.
  Als je met je telefoon foto’s staat te maken{ wat de halve wereld doet) dan zal niemand daar wat van zeggen.
  Maar met een grote camera wel, dan voelen mensen zich wel in hun privacy aangetast en dat is met de drone ook zo.
  Ik heb gemerkt dat als je het de mensen netjes vraagt dat ze negen van de tien keer toestemming geven.
  Ook als ik met mijn Mavic vlieg, er komt zelfs vaak een leuk gesprek uit voort.

  Beantwoorden
 • Johan Mueller

  Kinderdijk is zo uniek en waardevol, dat het hele gebied nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Het is een Rijksmonument. Rijksmonumenten die onderdeel uitmaken van een Nederlands werelderfgoed, komen in aanmerking voor instandhoudingssubsidie. Bij het toekennen van subsidie hebben ze zelfs voorrang.

  Wanneer je in deze bevoorrechte positie woont, dan kies je er ook voor dat de samenleving er van mee geniet. Immers, met een hand accepteer je instandhoudingssubsidie vanuit de samenleving maar met de andere hand wil je diezelfde samenleving weren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier