NieuwsTech

Microcomputer kan ingezet worden om drones te kapen

Met een microcomputer op een chip van amper 25 euro kan de besturing van een drone overgenomen worden. Dat demonstreerde een hacker enige tijd geleden op de DEF CON hackerconferentie in Las Vegas.

Vooral in de UK is de Micro:bit van BBC populair: schoolkinderen gebruiken deze microcontroller van 4 bij 5 centimeter om eenvoudige apps of games te programmeren of LEDs aan te sturen. Maar je kan er blijkbaar nog veel meer mee doen, toonde Damien Cauquil, senior security researcher bij Econocom Digitaly Security op DEF CON. Hij liet onder andere zien dat je met de microcontroller, die de Python-programmeertaal en draadloze technieken ondersteunt, toetsaanslagen van een Bluetooth-toetsenbord kan bekijken.

Beeld: Instrucables.com

Interessanter was de demonstratie waarbij de microcontroller werd verbonden met een afstandsbediening van een drone: de hacker slaagde er in de controlsticks van de afstandsbediening op afstand over te nemen. Dit vergt wel een fysieke aanpassing van de controller: de microcontroller moet namelijk ingebouwd worden, dus de techniek werkt niet zonder zelf de controller onder handen te nemen. De benodigde code staat gewoon op GitHub en meer informatie vonden we ook bij Instructables.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier