Binnenkort kan je jouw drone draadloos opladen

Een smartphone draadloos opladen kan al langer, en als het aan de startup Wibotic ligt, kan je dat binnenkort ook doen voor je drone. Het bedrijf ontwikkelde een landing pad met ingebouwd draadloos laadstation, dat voor alle drones inzetbaar zou moeten worden.

De Amerikaanse startup Wibotic, een spin-off van de University of Washington, lanceerde zonet de PowerPad. Deze landing pad bevat een ingebouwd draadloos laadstation, gemaakt uit magnetische spoelen (coils). De drone landt op het laadstation, waarna de accu automatisch begint te laden. Dit werkt voor alle drones, maar er moet wel een onboard charger geïnstalleerd worden in de drone zelf. Dat stukje elektronica, dat zo’n 50 gram weegt, bevat een antenne en een compacte printplaat met de nodige verbindingen.

De PowerPad wordt gemarket naar industriële en landbouwdrones, maar werkt met elke drone die groot of zwaar genoeg is om de onboard charger aan boord te nemen. Het bedrijf demonstreerde het bijvoorbeeld met de DJI Inspire 1. Nadeel is wel dat het draadloos laden, net als bij een smartphone, trager is dan traditioneel laden; volgens de ontwikkelaars is de maximale snelheid 70 à 80% van de standaardsnelheid bij traditioneel laden. De PowerPad is waterbestendig en bevat overigens ook een netwerkpoort zodat het laadproces op afstand in het oog kan worden gehouden.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

1 gedachte over “Binnenkort kan je jouw drone draadloos opladen

  • 24 oktober 2017 om 15:40
    Permalink

    vraagje:
    als ik lees “magnetische spoelen” dan denk ik meteen aan het compas van de drone… wordt deze dan niet helemaal “gek”?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier