BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Bemand zweefvliegtuig geraakt door drone boven het strand

Een bemand zweefvliegtuig van het type Antares is afgelopen week in aanraking gekomen met een drone, zo meldt het forum van Zweefportaal.nl. De schade is aanzienlijk, maar het zweefvliegtuig kon veilig landen.

Een zweefvliegtuig van het type Antares

Frits Urselmann, lid van de Venloosche Zweefvliegclub, rapporteert op het forum dat de winglet van het zweefvliegtuig aanzienlijke schade had (delaminatie). De eigenaar van de drone heeft zich niet gemeld, maar de kans bestaat dat deze het zweefvliegtuig niet had gezien, of niet wist dat hij het geraakt had. Zelfs met een spotter (voor hobbymatig gebruik niet vereist) is het niet altijd evident om objecten op een bepaalde afstand te zien.

Ook juridisch is het onduidelijk wie een fout maakte. Drones mogen maar tot 120 meter hoog vliegen, en zweefvliegers mogen niet onder de 150 meter vliegen, maar van 15 oktober tot 14 mei mogen zweefvliegtuigen wel lager boven het strand vliegen, en net daar is het ongeluk gebeurd. Feit is wel dat drones (hobbymatig en commercieel) bemande luchtvaartuigen altijd voorrang moeten verlenen.

De schade aan het zweefvliegtuig (foto Zweefportaal.nl / Frits Urselmann)

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

3 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.