Nieuws

Bemand zweefvliegtuig geraakt door drone boven het strand

Een bemand zweefvliegtuig van het type Antares is afgelopen week in aanraking gekomen met een drone, zo meldt het forum van Zweefportaal.nl. De schade is aanzienlijk, maar het zweefvliegtuig kon veilig landen.

Een zweefvliegtuig van het type Antares

Frits Urselmann, lid van de Venloosche Zweefvliegclub, rapporteert op het forum dat de winglet van het zweefvliegtuig aanzienlijke schade had (delaminatie). De eigenaar van de drone heeft zich niet gemeld, maar de kans bestaat dat deze het zweefvliegtuig niet had gezien, of niet wist dat hij het geraakt had. Zelfs met een spotter (voor hobbymatig gebruik niet vereist) is het niet altijd evident om objecten op een bepaalde afstand te zien.

Ook juridisch is het onduidelijk wie een fout maakte. Drones mogen maar tot 120 meter hoog vliegen, en zweefvliegers mogen niet onder de 150 meter vliegen, maar van 15 oktober tot 14 mei mogen zweefvliegtuigen wel lager boven het strand vliegen, en net daar is het ongeluk gebeurd. Feit is wel dat drones (hobbymatig en commercieel) bemande luchtvaartuigen altijd voorrang moeten verlenen.

De schade aan het zweefvliegtuig (foto Zweefportaal.nl / Frits Urselmann)
Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

3 gedachten over “Bemand zweefvliegtuig geraakt door drone boven het strand

 • Juridisch is de drone fout want die moet altijd voorrang geven aan bemande luchtvaartuigen

  Beantwoorden
  • Wet luchtvaart artikel 5.3 Het is verboden op zodanige wijze aan het luchtverkeer deel te nemen dan wel luchtverkeersleidingsdiensten te verlenen dat daardoor personen of zaken in gevaar worden of kunnen worden gebracht.

   Geld voor beide kanten je hebt geen voorrang je krijgt voorrang en je blijft als gezagvoerder verantwoordelijk om geen botsingen te veroorzaken. De vrijstelling om laag te mogen vliegen bij de duinen is geen vrijbrief om ieder ander maar aan de kant te jagen. Het is geen gesloten luchtruim. dus krijg je gen voorrang moet je nog steds zelf zorgen dat je geen botsing veroorzaakt.

   Beantwoorden
 • Had er van gehoord, echter het is nog maar de vraag of deze schade ontstaan is door een drone,
  hierbij nog een link die naar deze gebeurtenis verwijst:
  https://dronedj.com/2017/10/30/lange-antares-20e-glider-was-struck-by-consumer-drone/ (en ook hier zijn er vraag tekens!)
  Tuurlijk, ik weet ook wel dat er malloten drones laten vliegen op plaatsen waar dat niet mag, c.q. onverantwoord is, maar er is helaas hierdoor een tendens dat er maar wat moet gebeuren en de drone’s zijn de oorzaak.
  Groetjes en veel vliegplezier

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier