Experimentele dronecamera ook bruikbaar bij zeer weinig licht

Een team van onderzoekers van de universiteit van Zurich en NCCR Robotics hebben een experimentele dronecamera ontwikkeld die ook bruikbaar is bij zeer weinig, of zelfs geen, licht. Deze event-based camera analyseert helderheidsveranderingen op pixelniveau in plaats van met traditionele intensiteitsframes.

Beeld: universiteit Zurich

Deze frames bevatten informatie over helderheid en kleur. Een event-based camera vergelijkt elk beeld met het vorige beeld en maakt daarvan een driedimensionaal beeld. Deze vergelijking kan enkel plaatsvinden als de camera beweegt, iets wat eenvoudig kan door het vliegen van de drone in een bepaalde richting. Het is dan ook mogelijk om aan hoge snelheden rond te vliegen, zelfs bij weinig licht, wat erg moeilijk is met traditionele sensoren op een drone.

Een dergelijke camera is ideaal voor search and rescue missions bij weinig licht, bijvoorbeeld na een ramp of ongeluk ’s avonds of ’s nachts. De event-based camera zal je nog niet meteen zien op commerciële of professionele drones, want er is nog veel onderzoek nodig, aldus verantwoordelijk professor Davide Scaramuzza van de universiteit van Zurich.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier