BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

DJI gaat kennisniveau nieuwe dronegebruikers testen via quiz

Amerikaanse dronegebruikers die willen vliegen met apparatuur van DJI moeten sinds kort eerst bewijzen dat ze enige kennis hebben van de belangrijkste luchtvaartregels voor drones. Dat gaat middels een quiz die middels een recente app update is toegevoegd aan de DJI Go app. Alleen als alle vragen goed worden beantwoord, kan men gebruik maken van de drone.

Theoriekennis
De maatregel is door DJI genomen onder aanhoudende druk vanuit de luchtvaartsector, die zich nog altijd grote zorgen maakt over de aanwas van drones en het geringe kennisniveau van de luchtvaartregels bij met name nieuwe gebruikers. Maatregelen als geofencing en vlieghoogtebeperkingen zijn blijkbaar onvoldoende om deze zorgen weg te nemen, en daarom zoekt DJI naar manieren om het kennisniveau van haar gebruikers te toetsen voordat men het luchtruim kiest.

DJI kiest er nu voor om mensen eerst te bevragen naar basale theoretische kennis van de droneregelgeving in hun land voordat ze mogen opstijgen met hun drone. Daartoe is er een Knowledge Quiz toegevoegd aan de DJI Go app. Deze quiz wordt geactiveerd zodra men een nieuwe drone via de app registreert bij DJI. Er worden negen vragen weergegeven, en de betreffende drone kan pas gebruikt worden als alle vragen goed beantwoord zijn.

De vragen gaan over andere over de maximale afstand die de drone van de gebruiker verwijderd mag zijn, op welke locaties je absoluut niet mag vliegen, welke Amerikaanse privacywet er van toepassing is op het vliegen met een drone, waar een drone geregistreerd kan worden en over de vraag onder welke voorwaarden professioneel gebruik van de drone is toegestaan.

Uitrollen naar andere landen
De quiz wordt vooralsnog alleen voorgeschoteld aan Amerikaanse gebruikers van DJI drones, maar het is de bedoeling dat de quiz op termijn ook aan nieuwe gebruikers in andere landen wordt getoond. Daartoe werkt DJI samen met nationale luchtverkeersleidingsorganisaties, omdat de regelgeving per land verschillend is. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederland en België aan de beurt zijn.

Op internetfora halen veel dronegebruikers hun schouders op over de update. “Het zou fijn zijn als gediplomeerde dronepiloten de test kunnen overslaan. Verder vraag ik me af of de quiz echt een eind zal maken aan gevaarlijk vlieggedrag. Idioten houd je altijd”, zegt een gebruiker in een DJI Facebookgroep. Andere gebruikers zijn positiever: “Het kan geen kwaad om even te controleren of een beginnende dronepiloot besef heeft van de belangrijkste regels.”

9 Comments

    • Wiebe de Jager
      • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.