DJI gaat kennisniveau nieuwe dronegebruikers testen via quiz

Amerikaanse dronegebruikers die willen vliegen met apparatuur van DJI moeten sinds kort eerst bewijzen dat ze enige kennis hebben van de belangrijkste luchtvaartregels voor drones. Dat gaat middels een quiz die middels een recente app update is toegevoegd aan de DJI Go app. Alleen als alle vragen goed worden beantwoord, kan men gebruik maken van de drone.

Theoriekennis
De maatregel is door DJI genomen onder aanhoudende druk vanuit de luchtvaartsector, die zich nog altijd grote zorgen maakt over de aanwas van drones en het geringe kennisniveau van de luchtvaartregels bij met name nieuwe gebruikers. Maatregelen als geofencing en vlieghoogtebeperkingen zijn blijkbaar onvoldoende om deze zorgen weg te nemen, en daarom zoekt DJI naar manieren om het kennisniveau van haar gebruikers te toetsen voordat men het luchtruim kiest.

DJI kiest er nu voor om mensen eerst te bevragen naar basale theoretische kennis van de droneregelgeving in hun land voordat ze mogen opstijgen met hun drone. Daartoe is er een Knowledge Quiz toegevoegd aan de DJI Go app. Deze quiz wordt geactiveerd zodra men een nieuwe drone via de app registreert bij DJI. Er worden negen vragen weergegeven, en de betreffende drone kan pas gebruikt worden als alle vragen goed beantwoord zijn.

De vragen gaan over andere over de maximale afstand die de drone van de gebruiker verwijderd mag zijn, op welke locaties je absoluut niet mag vliegen, welke Amerikaanse privacywet er van toepassing is op het vliegen met een drone, waar een drone geregistreerd kan worden en over de vraag onder welke voorwaarden professioneel gebruik van de drone is toegestaan.

Uitrollen naar andere landen
De quiz wordt vooralsnog alleen voorgeschoteld aan Amerikaanse gebruikers van DJI drones, maar het is de bedoeling dat de quiz op termijn ook aan nieuwe gebruikers in andere landen wordt getoond. Daartoe werkt DJI samen met nationale luchtverkeersleidingsorganisaties, omdat de regelgeving per land verschillend is. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederland en België aan de beurt zijn.

Op internetfora halen veel dronegebruikers hun schouders op over de update. “Het zou fijn zijn als gediplomeerde dronepiloten de test kunnen overslaan. Verder vraag ik me af of de quiz echt een eind zal maken aan gevaarlijk vlieggedrag. Idioten houd je altijd”, zegt een gebruiker in een DJI Facebookgroep. Andere gebruikers zijn positiever: “Het kan geen kwaad om even te controleren of een beginnende dronepiloot besef heeft van de belangrijkste regels.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “DJI gaat kennisniveau nieuwe dronegebruikers testen via quiz

 • 10 november 2017 om 14:44
  Permalink

  Lijkt mij een goed idee maar aan de andere kant niet leuk als je niet door de test komt en je drone niet kan laten opstijgen. Zo’n test voor aanschaf lijkt mij beter en minder paternalistisch.

  Beantwoorden
 • 10 november 2017 om 14:48
  Permalink

  persoonlijk vind ik het een goed idee maar als alleen dji hiermee komt en de rest van de drone fabrkiekanten niet dan zou het zomaar kunnen zijn dat men dji in de toekomst links laat liggen ivm te veel gezeur zal men zeggen
  En wat ik mij ook afvraag of je dit quizje elke keer als je gaat vliegen moet doen want dan wordt het wel vervelend

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   10 november 2017 om 14:50
   Permalink

   Wat je laatste opmerking betreft: die quiz zou alleen doorlopen moeten worden op het moment dat je een nieuwe drone activeert in de DJI Go app, dus niet elke keer voor het vliegen. Maar wie weet komt dat ook nog.. 😉

   Beantwoorden
 • 10 november 2017 om 17:41
  Permalink

  Het lijkt me een goed idee. Bij onze drone-club geven we vaak vliegles aan beginnende drone-piloten en dan kan het geen kwaad om hen met een paar korte vragen over de drone-regels aan de tand te voelen. Maar dit moet geen langdurige kwis worden, want dan is het middel veel erger dan de kwaal.
  Belangrijke Tip: laat een wachtwoord inbouwen om de eigenaar van de drone te vrijwaren van het elke keer maar weer die testvragen te moeten beantwoorden. Wie het wachtwoord niet kent kan alleen gaan vliegen als hij of zij de vragen goed heeft beantwoord.

  Beantwoorden
  • 11 november 2017 om 19:35
   Permalink

   We hebben het over het beantwoorden van vragen. Kunnen we deze vragen eens toegestuurd krijgen zodat we hierop kunnen anticiperen??? Lijkt me wel zinvol
   Tom Cramer

   Beantwoorden
   • Avatar foto
    12 november 2017 om 10:05
    Permalink

    Hallo Tom, vooralsnog wordt deze quiz alleen aan Amerikaanse dronevliegers getoond. Of en wanneer de quiz ook in Nederland en België wordt uitgerold is niet duidelijk, laat staan dat we weten waar de vragen precies over gaan. Maar als je de informatie op http://www.vliegjedroneveilig.nl doorneemt dan kun je de vragen waarschijnlijk al goed beantwoorden, mocht het zover komen.

    Beantwoorden
 • 11 november 2017 om 19:25
  Permalink

  Lijkt mij een goed initiatief, waarbij de (nieuwe) drone pilot in ieder geval over basis kennis gaat beschikken!

  Beantwoorden
 • 12 november 2017 om 15:42
  Permalink

  Lijkt mij niet onverstandig! Zelf ben ik ook een beginnende Mavic Pro ‘piloot’ en sinds de aankoop ben ik al legio termen/berichten tegengekomen tijdens het vliegen waarop ik op dat moment geen flauw benul had wat ze betekenden (ATTI, IMU, OPTI , Kompas error, etc) ondanks het bestuderen van de drone handleiding en bekijken van You Tube filmpjes!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier