Incident

Zes Japanners verwond door snoepstrooiende drone

Een drone die tijdens een evenement in Japan snoepjes uitstrooide over een menigte heeft zes mensen verwond nadat het systeem onbestuurbaar ter aarde stortte. Het incident vond plaats tijdens een demonstratiemiddag over robots.

Zes gewonden

Het incident vond afgelopen zaterdag plaats in de stad Ogaki in de prefectuur Gifu. Een lokale toeristische organisatie had een demonstratiemiddag georganiseerd rondom het thema robots. Zo’n zeshonderd toeschouwers kwamen op de middag af, waaronder honderd kinderen.

Hoogtepunt van de middag had een snoepstrooiende drone moeten worden. Het systeem, met een diameter van vijfentachtig cm en een gewicht van vier kilogram, raakte tijdens het strooien echter uit balans en stortte onbestuurbaar op de menigte neer. Zes mensen raakten lichtgewond, waaronder twee kinderen. Hun verwondingen liepen uiteen van schrammen tot snijwonden. Een omstander was op het moment van de crash aan het filmen, en zette de beelden op Twitter:

Vergunning

De politie onderzoekt het incident en heeft de zevenendertigjarige dronepiloot die het toestel bestuurde inmiddels in hechtenis genomen. Volgens de piloot had hij een vergunning van het ministerie van transport om de drone te laten vliegen tijdens het evenement, maar het is nog niet duidelijk welke voorwaarden er aan die vergunning waren verbonden.

Normaal gesproken is het in Japan, net als in de meeste andere landen, niet toegestaan om een drone boven een mensenmenigte te laten vliegen. Dat geldt ook voor professionele gebruikers van drones. Ook zij moeten meestal minstens enkele tientallen meters afstand houden van mensenmenigten, om te voorkomen dat er slachtoffers vallen in het geval van een crash.

Massa afwerpen

Een andere beperking waar veel dronevliegers mee te maken hebben is het feit dat het in veel landen verboden is om tijdens de vlucht een massa af te werpen vanuit een onbemand luchtvaartuig, anders dan bijvoorbeeld sproeivloeistoffen zoals meststoffen of pesticiden voor agrarische toepassingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier