AT&T drone voorziet inwoners Puerto Rico tijdelijk van 4G

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T zet in Puerto Rico momenteel een drone in om inwoners te voorzien van 4G bereik. Grote delen van het land zitten al weken zonder mobiele dekking sinds orkaan Maria huishield in het land. De Flying COW (‘Cell on Wings’) van AT&T zorgt nu dat een gebied ter grootte van ruim 100 vierkante kilometer weer dekking heeft.

Tot 8.000 mensen
De drone die AT&T inzet kan tot 8.000 mensen verbinden met het mobiele telefoon- en datanetwerk waarvan de werking van hun mobieltjes afhankelijk is. Het toestel hangt op een hoogte van ongeveer zestig meter, en kan daardoor een veel groter bereik realiseren dan mogelijk zou zijn met een tijdelijke zendmast op de grond. Het toestel kan volgens AT&T ‘geruime tijd’ in de lucht blijven hangen. Daartoe is voorzien in een kabel naar een grondstation, die de benodigde energie toevoert. De diameter van de rotor bedraagt een kleine 2,5 meter.

De 4G drone is zeer welkom nadat maar liefst 50% van de mobiele zendmasten buiten werking zijn geraakt sinds Maria over het land trok. Zeker de coördinatie van noodhulp en herstelwerkzaamheden is gebaat bij de beschikbaarheid van mobiele communicatiemiddelen, en het land doet er dan ook alles aan om de communicatie weer op gang te krijgen.

Inspectie van zendmasten
Voor AT&T is het zeker niet het eerste experiment met de inzet van drones. Het bedrijf maakt al langer gebruik van drones voor het inspecteren van zendmasten, en werkte al enige tijd aan een dienst genaamd FirstNet, waar AT&T in opdracht van de regering van Puerto Rico aan werkt. Dit netwerk moet robuust genoeg zijn om natuurrampen te doorstaan, en LTE drones kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Momenteel beschikt AT&T over slechts één tethered drone die ingezet kan worden als tijdelijke 4G zendmast, maar het is de bedoeling om meer toestellen toe te voegen aan de vloot. AT&T onderzoekt ook de inzet van internetballonnen, zoals die ontwikkeld worden vanuit Google-moederbedrijf Alphabet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier