Defensie gaat experimenteren met Nederlandse droneradar

Nog dit jaar gaat Defensie experimenteren met een systeem dat in staat is om dichtbij vliegende drones te detecteren op basis van radarsignalen. Het idee is dat het systeem in de toekomst ingezet kan worden om terreurdrones of smokkeldrones in een vroegtijdig stadium op te merken, zodat er tijdig tegenmaatregelen genomen kunnen worden.

Van vogels naar drones

Het radarsysteem wordt ontwikkeld door Robin Radar Systems, gevestigd in Den Haag. Aanvankelijk werkte dit bedrijf aan een radarsysteem om vogels te detecteren, maar met enkele aanpassingen bleek het ook mogelijk om drones op te merken. Daartoe wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde micro-doppler effect, waarbij de specifieke radioreflecties van de propellers worden gemeten. In 2015 stelde het ministerie van justitie geld beschikbaar om het systeem verder te ontwikkelen, samen met nog een aantal andere anti-drone maatregelen.

Inmiddels is het systeem, dat Elvira is gedoopt, gereed voor een eerste pilotproject. Die test zal worden uitgevoerd op een luchtmachtbasis in Nederland. Het systeem zou in staat moeten zijn om drones binnen een radius van tien kilometer op te merken. Daartoe maakt Elvira gebruik van speciaal ontwikkelde software, die de specifieke weerkaatsing van radiogolven door een drone kan filteren uit de ruis die het gevolg is van andere reflecties.

Het systeem kan desgewenst worden gekoppeld aan sensordata uit andere systemen. Denk daarbij aan camera’s en beeldschermen van verkeerscentrales, alarmdiensten of torens op luchthavens. Het radarsysteem zelf werd in 2015 al toegepast tijdens een G7-top in Duitsland.

Veel overheden vrezen dat terroristen drones gaan gebruiken om aanslagen te plegen, en in veel landen is het middels drones smokkelen van drugs en telefoons naar gedetineerden al een groot probleem. Er wordt daarom door diverse bedrijven gewerkt aan systemen om drones te detecteren, te onderscheppen of in de vlucht te vernietigen.

Aanvaringen met vogels voorkomen

De systemen van Robin Radar worden al door de luchtmacht ingezet om vogels te detecteren rond militaire vliegvelden. Daardoor moeten botsingen met vogels worden voorkomen. Sinds 1950 zijn er twaalf militaire toestellen neergestort als gevolg van aanvaringen met vogels, dus het is geen overbodige luxe om de vogelrader in te zetten.

Bekijk ook het interview dat Dronewatch in 2016 met directeur Siete Hamminga van Robin Radar Systems had:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier