Dronestunters krijgen mogelijk $25.000 boete voor vlucht bij verkeersbrug

Het Amerikaanse FPV Racing-collectief Rotor Riot hangt een boete van 25.000 dollar boven het hoofd voor het uitvoeren van een duizelingwekkende dronevlucht nabij de druk bereden Alex Fraser Bridge in Vancouver. De dronestunters lieten een racedrone rakelings langs de steunpilaren van de brug vliegen en zetten de resulterende video op YouTube. De politie is echter niet gecharmeerd van de stunt en onderzocht wordt of het team bekeurd kan worden.

Te dicht op het verkeer

In de video – die inmiddels offline is gehaald door Rotor Riot – is te zien hoe de drone rakelings langs de indrukwekkende brug vliegt, terwijl er honderden auto’s voorbij rijden. Tegenover CTV Vancouver ontkent Rotor Riot-oprichter Chad Kapper dat er boven het verkeer is gevlogen. “Ik raad iedereen altijd af om met een drone boven mensen of wegen te vliegen.”

Alhoewel Rotor Riot de mening is toegedaan dat er nimmer sprake is geweest van gevaarlijke situaties, zijn Canadese drone-experts een andere mening toegedaan. “Ze vlogen te dicht op het verkeer, en bovendien werd er gebruik gemaakt van een videobril voor de besturing van een drone. Daarmee zijn ze in overtreding van de regel dat de bestuurder van de drone direct en onbelemmerd zicht moet hebben op het toestel tijdens de uitvoering van de vlucht.”

Commercieel van karakter

Het Canadese ministerie van transport vindt bovendien dat de video’s van Rotor Riot commercieel van karakter zijn, wat betekent dat de piloten zich aan de regels voor het beroepsmatig vliegen met drones hadden moeten houden. Die regels zijn in Canada strikter dan de regels voor amateurvliegers. De boete voor het overtreden van de beroepsmatige regels voor het vliegen met drones kan oplopen tot 25.000 Canadese dollars.

Volgens de politie had de drone zeker een auto kunnen raken als deze onverhoopt was neergekomen. Kapper bestrijdt dat: “Onze piloten zijn zeer ervaren en hebben ervaring opgedaan in uiteenlopende omstandigheden op locaties over de hele wereld. Het gevaar is natuurlijk wel dat copycats met minder ervaring onze stunts gaan nadoen. Maar ja, daar kunnen wij niet zoveel aan doen.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

1 gedachte over “Dronestunters krijgen mogelijk $25.000 boete voor vlucht bij verkeersbrug

 • 12 november 2017 om 00:20
  Permalink

  Dit zijn levensgevaarlijke capriolen en die horen daar niet thuis.
  Het kan en gevaarlijk zijn omdat de drone bij een storing een auto met volle vaart kan raken (theoretisch kan deze door de voorruit vliegen en persoonlijke schade toebrengen) verder kunnen automobilisten afgeleid worden waardoor onnodig ongelukken kunnen ontstaan.
  € 25000,00 Boete is onmenselijk veel geld waar moeten ze dat vandaan halen?
  Daar kan je een mens psychologisch totaal kapot mee maken onverantwoordelijk vind ik.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier