Natuurorganisaties bij voorbaat tegen proef met dronebezorging Waddeneiland

Natuurbeschermingsorganisaties Natuurmonumenten en de Waddenvereniging zijn niet blij met het idee dat een drone spoedeisende medische goederen gaat afleveren op Schiermonnikoog. Gevreesd wordt dat vogels in de Waddenzee verstoord worden. Dat hebben de organisaties schriftelijk laten weten aan de provincie Fryslân.

Testvluchten

De natuurorganisaties reageren op het voorgenomen pilotproject van de ANBW Medical Air Assistence en UMCG Ambulancezorg om met verschillende onbemande systemen een dertigal testvluchten uit te voeren van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en vice versa. Doel is om te onderzoeken of de drones ingezet kunnen worden voor het vervoeren van spoedeisende medische goederen, zoals noodmedicatie of donorbloed.

Volgens de vergunningaanvraag zou er daarbij niet in Natura 2000-gebied opgestegen of geland worden. De vluchten zelf zouden uitgevoerd worden op een hoogte van minimaal 500 voet (ruim 150 meter). Daarbij wordt er wel over Natura 2000-gebied gevlogen, maar er bevinden zich op de route geen broedvogels. Tijdens het project wordt er onder andere ervaring opgedaan met het buiten het zicht van de piloot vliegen met een drone (BVLOS).

De beoogde vliegroute

Niet overtuigd van nut en noodzaak

Natuurmonumenten en de Waddenvereniging vrezen echter dat ganzen, meeuwen en eksters in het Waddengebied wel degelijk worden verstoord door de drones en hebben bezwaar ingediend bij de provincie. De bezwaarmakers zijn niet overtuigd van de noodzaak van het pilotproject en menen dat spoedeisende goederen net zo goed via een watertaxi overgebracht kunnen worden. Verder vrezen de natuurorganisaties dat de proef met het afleveren van medische hulpgoederen een opmaat is naar commerciële vormen van drone delivery.

De initiatiefnemers van het pilotproject wijzen deze zienswijze echter van de hand, daarbij refererend naar onderzoeken waaruit blijkt dat drones helemaal niet zorgen voor verstoring. Ook wijst men op het feit dat er op een hoogte van minstens 150 meter gevlogen zal worden, waardoor de verstoring op wadvogels minimaal zal zijn.

Reactie provincie

De provincie meent dat het bezwaar van de natuurbeschermingsorganisaties onvoldoende grond biedt voor het intrekken van de vergunning. Het gaat volgens de provincie om een nieuw fenomeen en is het nog te vroeg om bij voorbaat al conclusies te trekken. Bovendien wordt de uitvoering van het pilotproject verplicht gemonitord, om te zien wat voor eventuele effecten de testvluchten op de natuur hebben.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!