Review

Review: Seagate DJI Fly Drive, 2TB portable harde schijf met microSD kaartlezer

In april van dit jaar kondigde DJI een samenwerking aan met harddiskfabrikant Seagate. Op zich logisch, want die gigabytes aan beeldmateriaal die een paar dronevluchten al snel opleveren moeten toch ergens worden opgeslagen, liefst onderweg al. Het eerste product uit het samenwerkingsverband is dan ook een mobiele harde schijf met ingebouwde microSD kaartlezer, de Fly Drive. Wij namen de Seagate DJI Fly Drive mee op reis en probeerden hem uit.

4K video vreet data
Bijna alle drones uit het assortiment van DJI filmen tegenwoordig in 4K resolutie, de Spark en een aantal modellen uit de Phantom 3-serie uitgezonderd. Dat heeft als voordeel dat je haarscherp beeld krijgt, maar het nadeel is dat het ruwe beeldmateriaal al snel vele gigabytes aan ruimte in beslag neemt. Zeker op een langere reis kan dat problematisch worden, want geheugenkaartjes raken op een goed moment simpelweg vol en bovendien is het wel zo fijn om onderweg al backups te kunnen maken.

De oplossing is dan ook om tussentijds data over te zetten op een externe harde schijf. Dat is precies waar de Fly Drive voor ontwikkeld is. Met een opslagcapaciteit van 2TB kun je flink wat materiaal kwijt: afhankelijk van de bitrate en het aantal frames per seconde waar je in filmt moet je denken aan zo’n 60 uur aan h.264 of h.265 gecomprimeerd 4K materiaal. Om het overzetten van data te vergemakkelijken is de Fly Drive voorzien van een geïntegreerde microSD kaartlezer.

Laptop nodig
Tijdens een recente trip door Australië ging de Fly Drive mee, een betere testomgeving is bijna niet denkbaar. In eerste instantie dachten we (of beter gezegd: hoopten we) dat je voor het overzetten van bestanden geen laptop nodig hebt, maar dat is niet het geval: je kunt alleen bestanden overzetten via de bestandsmanager van je besturingssysteem, in ons geval de Finder van macOS. De Fly Drive is dus niet vergelijkbaar met een autonoom werkende imagetank, die je niet aan een laptop hoeft te koppelen om bestanden over te zetten.

Feitelijk is de Fly Drive dus niet veel meer dan een compacte (2,5”) harde schijf, die dankzij de meegeleverde rubber rand wel een stootje kan hebben. De snelheid van het overzetten van data is afhankelijk van de doorvoersnelheid van je USB poort. Tijdens onze test duurde het overzetten van 24 GB aan beeldmateriaal vanaf een UHS class 3 geheugenkaartje via een USB-A interface ca. 18,5 minuut, ofwel ruim 22 MB/sec. Voor snellere resultaten moet je gebruik maken van de nieuwere USB-C standaard. In theorie zouden dan snelheden tot 100 MB/sec haalbaar moeten zijn.

Niet DJI-specifiek
Ook al prijkt het logo van DJI op de Fly Drive, het gaat gewoon om een externe Seagate harde schijf. Je kunt de drive dus ook gebruiken als je geen producten gebruikt van DJI. Het voornaamste voordeel is dat dat je over een portable drive met ingebouwde kaartlezer beschikt, die hoef je dus niet meer los mee te nemen. Houd er rekening mee dat de Fly Drive is voorzien van een USB-C poort, dus als je computer beschikt over ‘ouderwetse’ USB-A poorten dan moet je nog wel even een verloopkabeltje aanschaffen.

De Fly Drive werkt helaas dus niet als een autonome imagetank: voor het overzetten van bestanden moet je de Fly Drive dus altijd aan je laptop koppelen. Daardoor is de Fly Drive helaas niet echt een bijzonder product. Voor de € 149 die de Fly Drive op het moment van schrijven kost krijg je een solide externe harde schijf met flink wat opslagcapaciteit en een ingebouwde microSD kaartlezer. Maar als je bedenkt dat een gewone Seagate 2TB externe schijf slechts acht tientjes kost, dan is de Seagate DJI Fly Drive nogal aan de dure kant voor wat het product te bieden heeft. Daar verandert de twee maanden lidmaatschap op Adobe Premiere Pro CC die je bij de drive krijgt niet veel aan.

Met dank aan Skytools voor het ter beschikking stellen van het reviewexemplaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier