Minister ziet geen pricacyproblemen bij inzet wietdrones

Limburgse boeren die drones willen inzetten om wietplantages op hun akkers op te sporen mogen wat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) betreft gewoon hun gang gaan. Volgens Dekker is er tijdens het uitvoeren van de vluchten weinig kans op privacyschending.

Wegen en paden

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat boeren wat hem betreft vanuit de lucht gewoon opnamen kunnen maken van hun land. Bij het fotograferen van maisvelden is de kans niet groot dat er mensen in beeld komen, en daardoor is de kans op privacyschendingen minimaal. Hij adviseert daarbij wel om zo min mogelijk beelden van wegen en paden rond de akkers te maken, om zodoende te voorkomen dat drones ook beelden van mensen maken.

Als de stand van de technologie dat toelaat zouden gezichten van toevallige voorbijgangers automatisch geblurred kunnen worden, maar dit is nog geen vereiste. Verder vindt de minister het prima dat de gemaakte beelden worden overhandigd aan de politie, zodat die indien nodig verder strafrechtelijk onderzoek kan doen.

Voor het eerst ingezet

Afgelopen najaar werden er door Limburgse boeren voor het eerst drones ingezet om illegale wietplantages te vinden. Die werden echter niet aangetroffen op de gecontroleerde velden. Een flink deel van de akkers kon überhaupt niet door drones geïnspecteerd worden vanwege nabijgelegen vliegvelden. In zogenaamde CTR-gebieden mogen geen drones vliegen, uitzonderingen daargelaten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier