Nieuws

DJI presenteert identificatiesysteem voor nabijvliegende drones

In de strijd tegen drones die op plekken vliegen waar dat niet de bedoeling is heeft DJI een nieuwe oplossing gepresenteerd: AeroScope. Het systeem bestaat uit een ontvanger op de grond die nabijvliegende DJI drones kan detecteren, volgen én identificeren. De tool moet handhavers in staat stellen om zogenaamde rogue drones te onderscheiden van drones die geautoriseerd zijn om op een bepaalde locatie te vliegen.

Vlieg- en contactgegevens

Een prototype van het systeem werd onlangs gedemonstreerd. De huidige versie van AeroScope bestaat uit een flight case, met daarin de benodigde elektronica, een display en een paar flinke antennes. Tijdens de demonstratie bleek het systeem prima in staat om drones op enkele kilometers afstand te detecteren. Die verschijnen dan op een kaartweergave op het scherm, inclusief gegevens over vlieghoogte, vliegrichting én het emailadres van de betreffende dronepiloot.

Een belangrijke beperking van AeroScope is dat het systeem vooralsnog alleen werkt met DJI drones. Het systeem luistert als het ware het radioverkeer af tussen drone en controller, en haalt daar de gegevens uit die de locatie en de identiteit van de dronepiloot verraden, of beter gezegd: van de gebruikersaccount die gekoppeld is aan het betreffende systeem. Dat hoeft dus niet per se degene te zijn die op dat moment aan het vliegen is, want DJI accounts zijn nog altijd toestelgebonden, niet persoonsgebonden. En alhoewel de locatie van de dronepiloot in principe ook achterhaald kan worden, werkt die functie niet als de controller zelf geen GPS signaal doorkrijgt.

Vliegbewegingen van een gedetecteerde drone worden zichtbaar gemaakt. Bron: YouTube/Aban Tech

Alleen drones in de buurt

Gezien de afhankelijkheid van het opvangen van radiosignalen kan de drone sniffer uiteraard alleen dichtbijvliegende drones opmerken, die maximaal een paar kilometer verwijderd zijn van de AeroScope-ontvanger. Maar voor de meeste toepassingen is dat geen probleem: denk aan gebruik door beheerders van vliegvelden, of tijdens evenementen. Doordat ook getoond wordt wie de piloot is kunnen handhavers snel zien of een bepaalde drone wordt bestuurd door een daartoe geautoriseerde partij, of dat het een ongeïdentificeerde drone betreft waar men alert op moet zijn.

Zoals gezegd werkt het systeem momenteel alleen met drones gemaakt door DJI, maar volgens DJI is het systeem dusdanig aan te passen dat ook andere merken drones worden herkend. Verder verklaart DJI dat in de uiteindelijke versie van AeroScope geen emailadres van de dronepiloot wordt weergegeven, maar een serienummer en registratienummer van de drone. Dat zou de privacy van de dronevlieger moeten garanderen, terwijl handhavers toch de mogelijkheid hebben om de eigenaar van een bepaald systeem te achterhalen.

Beperkingen

Je hoeft geen securityspecialist te zijn om zwakke plekken te ontdekken in het systeem van DJI. Het is immers niet gezegd dat degene die de drone bestuurt ook degene is van wie de gebruikersaccount gekoppeld is aan het toestel. Verder kan technologie zoals AeroScope in handen komen van de verkeerde personen: het lijkt ons niet bepaald wenselijk dat criminelen bijvoorbeeld drones van de politie kunnen detecteren. Kwaadwillenden zouden op hun beurt ook kunnen besluiten om het dataverkeer van en naar hun (zelfbouw)drone met een eigen protocol te beveiligen, waardoor externe sniffers zoals Aeroscope machteloos zijn.

Verder is het de vraag wat er uitgehaald kan worden tegen een ongewenste of zelfs kwaadwillende drone die op het laatste moment wordt opgemerkt. Detecteren is één ding, maar tijdig ingrijpen is weer een heel ander verhaal: iets waaromheen momenteel een hele industrie ontstaat. Desondanks zullen veel handhavers blij zijn met een tool die ze in staat stelt om te zien wat er in de directe omgeving aan drones rondvliegt, en we verwachten dan ook dat AeroScope snel zijn weg zal vinden naar politiekorpsen, beveiligers van evenementen en beheerders van vliegvelden zodra DJI het systeem op de markt brengt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier