Nieuws

Amerikaanse wetenschapper waarschuwt tegen autonome killerdrones

Een professor verbonden aan de universiteit van Berkeley heeft in een video zijn zorgen geuit over ‘slaughterbots’, kleine autonoom opererende zwermdrones die met behulp van een explosieve lading mensen kunnen uitschakelen. Alhoewel dergelijke drones nog niet bestaan is het volgens Stuart Russell aannemelijk dat het niet lang meer duurt voordat zijn beklemmende toekomstvisie werkelijkheid wordt.

Exploderende minidrones

In de video is te zien hoe zelfstandige vliegende minidrones met gezichtsherkenning aan boord in staat zijn om voorgeprogrammeerde doelwitten op te sporen. Vervolgens laten de drones een kleine explosieve lading ontploffen, die voldoende kracht heeft om een dodelijk projectiel door het hoofd van het doelwit te jagen. Volgens Russell ligt het voor de hand dat dergelijke drones in de toekomst in zwermen worden losgelaten om criminelen en terroristen uit te schakelen.

Maar wat als de drones ongecontroleerd gedrag gaan vertonen, of de besturing wordt overgenomen door kwaadwillenden? Terroristen zouden de drones bijvoorbeeld kunnen inschakelen om politici en studenten te vermoorden, zoals in de video wordt nagespeeld. De drones zouden ook een heel eigen leven kunnen gaan leiden, als hun programmering het dankzij kunstmatige intelligentie toestaat om ook zelfstandig doelwitten uit te zoeken.

‘Meer dan speculatie’

Volgens Russell, professor op het gebied van kunstmatige intelligentie aan de universiteit van Berkeley, is de video “meer dan speculatie”. Hij waarschuwt de mensheid dan ook voor de ontwikkeling van autonoom opererende wapens. “De drones in deze video zijn technologisch gezien al denkbaar. Dit is wat je krijgt als je bestaande militaire technologieën met elkaar integreert.”

Russell is niet de enige vooraanstaande wetenschapper die zich zorgen maakt over kunstmatige ontwikkeling en de ontwikkeling van autonome wapens. Eerder spraken Stephen Hawking, Bill Gates en Elon Musk zich samen met duizenden deskundigen uit tegen de ontwikkeling van autonome killerrobots. Met de video wil Russell het debat nieuw leven inblazen: “Zodra machines in staat gesteld worden om mensen te vermoorden geven we onze veiligheid en vrijheid op. We kunnen nu nog actie ondernemen om te voorkomen dat mijn toekomstvisie werkelijkheid wordt.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier