Diploma basisveiligheid VCA ook van belang voor beroepsdronepiloten

In toenemende mate worden drones ingezet op bouwplaatsen en boven industriegebieden, bijvoorbeeld voor het verrichten van metingen of het uitvoeren van inspecties. Maar voordat je als dronepiloot dergelijke terreinen mag betreden moet je in veel gevallen kunnen aantonen kennis te hebben van de Veiligheids- en Gezondheidswetgeving (V&G), door het overleggen van een B-VCA of VOL-VCA certificaat.

Veiligheid op de werkvloer

Kort gezegd gaat de V&G-wetgeving over het bevorderen van de veiligheid op de werkvloer. Dat betekent dat alle werkgevers, werknemers, inhuurkrachten en zzp-ers op de hoogte moeten zijn van mogelijke gevaren op het werk, en weten hoe de kans op incidenten, gezondheidsklachten of ongevallen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden geminimaliseerd kan worden. Denk daarbij aan de juiste handelingswijze tijdens een noodsituatie, het op een correcte manier gebruiken van gereedschappen en het stimuleren van veiligheidsbevorderend gedrag in je werkomgeving.

Tijdens de VCA lesdag wordt de theorie uitgebreid doorgenomen. Foto: Wiebe de Jager

Nu is veiligheid al een centraal onderdeel van de ROC-light theorie-opleiding en de uitgebreidere RPA-L opleiding. Dat betreft echter vooral luchtvaartveiligheid. Het beschikken over een ROC-light of RPA-L is daarom geen garantie dat je als dronepiloot aan de slag mag op bouwplaatsen of industriegebieden: in veel gevallen wordt daar namelijk het zogenaamde VCA-certificaat verplicht gesteld. Hiermee kun je bewijzen dat je basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu), en dat gaat verder dan luchtvaartveiligheid.

VCA theoriecursus en examen

Om het VCA-diploma te behalen dien je een theoriecursus te volgen (of je kennis op te frissen) en een examen af te leggen. Bij goed gevolg ontvang je een certificaat met een geldigheidsduur van tien jaar. Ook word je ingeschreven in een centraal register, dat werkgevers kunnen inzien om zodoende te controleren of externe krachten inderdaad beschikken over VCA Basis of het uitgebreidere VOL-VCA (voor leidinggevenden).

Deelnemers dienen het VCA cursusboek vooraf door te nemen. Foto: Wiebe de Jager

Speciaal voor dronepiloten die actief willen worden in de (petrochemische) industrie of de bouwsector biedt Skytools sinds kort de cursussen B-VCA en VOL-VCA aan. Deze bestaan uit een training van een dag, direct gevolgd door een examen. Cursisten krijgen vooraf het cursusboek Basisveiligheid (VCA) of Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) toegestuurd, waarmee ze zich kunnen voorbereiden op de training. Beide cursussen vergen wel thuisstudie: men moet het boek gelezen hebben voorafgaand aan de cursus. Het examen bestaat uit een reeks multiplechoicevragen, aangevuld met inzichtvragen waarbij je bijvoorbeeld verschillende veiligheidsmaatregelen in de juiste volgorde moet zetten.

Cursusdata 2017

De cursus wordt gegeven in het bedrijfspand van Skytools in Heinenoord. De kosten bedragen € 235,- voor zowel het B-VCA als VOL-VCA. De cursus wordt op de volgende data gegeven: 21 december 2017 en 4 januari 2018. Aanmelden kan vóór 30 november via: info@skytools.com. Skytoolmembers ontvangen 5% korting.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier