Nieuws

Minister Dekker (Justitie) ziet geen aanleiding voor droneverbod vanwege privacy

Volgens minister Sander Dekker (ministerie van Veiligheid en Justitie) is er onvoldoende aanleiding om een verbod op drones af te vaardigen omdat deze mogelijk een inbreuk zouden maken op de privacy. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen die werden gesteld door VVD-Kamerlid Sven Koopmans.

Drones bij Kinderdijk
Aanleiding voor de Kamervragen was het bericht dat een aantal molenaars op Kinderdijk een verbod op drones willen omdat ze zich aangetast voelen in hun privacy. Maar volgens minister Dekker heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de afgelopen twee jaar ‘niet of nauwelijks’ signalen ontvangen over het gebruik van drones, en valt het dus wel mee met privacy-gerelateerde klachten over drones.

Volgens Dekker zijn er bovendien voldoende mogelijkheden om juridische middelen in te zetten tegen dronebestuurders. Zo kan heimelijk filmen strafbaar gesteld worden door de wet, of dat nu door een drone gebeurt of door een gewone camera. Het probleem dat de bestuurder van de drone in veel gevallen niet getraceerd kan worden zou opgelost kunnen worden door drones verplicht te voorzien van een identificatiechip, of door de ontwikkeling van een drone-volgsysteem. Op termijn zou ook geofencing ingezet kunnen worden om drones te weren van privacygevoelige locaties. Er wordt in Europees verband al naar dergelijke oplossingen gekeken, benadrukt de minister.

Miniatuurdrones
Minister Dekker maakt zich vooralsnog ook weinig zorgen over de verdere miniaturisering van drones, of de ontwikkeling van drones die lijken op een insect of vogel. “Het gebruik van dergelijke drones kan nuttig zijn bij het maken van bijvoorbeeld een natuurfilm. Daarbij hoeft de privacy van mensen niet in het geding te zijn.”

Op korte termijn ziet de minister dan ook geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. “De regelgeving over bescherming van persoonsgegevens is ook van toepassing op het verwerken van persoonsgegevens die met camera’s op drones worden vastgelegd. Ik ben vooralsnog van oordeel dat deze regelgeving op zich afdoende is.” Wel laat de minister weten dat de ‘handleiding drones en privacy’ die door het vorige kabinet werd opgesteld in de loop van 2018 wordt geactualiseerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier