Achtergrond

Geluidstest: DJI Mavic Pro Platinum vergeleken met de Spark en de Phantom

Volgens dronemaker DJI zou de onlangs geïntroduceerde Platinum-editie van de Mavic Pro een stuk stiller zijn dan zijn voorganger, als gevolg van een nieuw propellerontwerp en verbeterde motorsnelheidsregelaars. Maar hoe groot is het verschil nu werkelijk? Dronewatch vergeleek de geluidsproductie van de Mavic Pro Platinum met die van de Spark en de Phantom, met een interessante conclusie tot gevolg.

Irritant zoemgeluid

Als dronevlieger maak je meestal al snel je aanwezigheid kenbaar als gevolg van het irritante zoemgeluid van je toestel. Niet voor niets vinden sommige mensen drones maar vervelende ondingen vanwege het geluid dat ze produceren, en ook veel natuurbeheerders zien drones liever gaan dan komen vanwege de verstorende werking die ze zouden hebben op de aanwezige fauna.

Er is dronefabrikanten dan ook veel aan gelegen om hun drones stiller te maken. Nu was de vorig jaar geïntroduceerde Mavic Pro al behoorlijk stil, maar de nieuwe Platinum-editie zou volgens DJI nog eens flink wat stiller zijn. En er zijn ook al testen uitgevoerd met decibelmeters die de claim van DJI bevestigen: het blijkt dat de Platinum inderdaad zo’n 60% stiller is dan de gewone Mavic Pro, wat overeenkomt met een reductie van 4 dB.

Theorie en praktijk

Maar een getalletje op een decibelmeter is toch iets heel anders dan een praktijksituatie. Daarom besloten we een Mavic Pro Platinum, die voor dit experiment beschikbaar werd gesteld door CameraNU.nl, qua geluidsproductie te vergelijken met twee andere populaire drones uit het assortiment van DJI, namelijk de Spark en de Phantom 4.

De test was qua opzet heel eenvoudig: we lieten de drones één voor één opstijgen om vervolgens te luisteren tot welke hoogte de drones nog hoorbaar waren. En alhoewel we al snel te maken kregen met de hoogtebeperkingen die er in Nederland zijn voor het vliegen met drones kunnen we toch interessante conclusies trekken, niet alleen ten aanzien van het relatieve volume van het geluid, maar vooral ook van het soort geluid dat de verschillende drones maken.

De geluidsreductie is mede te danken aan een nieuw propellerontwerp

Conclusie

De claim dat de Mavic Pro Platinum een stuk stiller is geworden is absoluut juist. Jammer is alleen dat we op het moment van de test niet beschikten over de gewone Mavic Pro, om het plaatje compleet te maken. Maar desondanks denken we een goede indruk te kunnen geven van hoe de Mavic Pro Platinum presteert als het gaat om geluidsproductie: zeker in situaties waarbij je anderen niet tot last wil zijn is de Platinum absoluut een hele vooruitgang. Voor de overige eigenschappen – onder andere op het gebied van de cameraprestaties – verwijzen we naar onze review van de oorspronkelijke Mavic Pro.

Het is te hopen dat DJI de kennis die ze vergaard hebben met het stiller maken van de Mavic Pro ook gaat toepassen op bijvoorbeeld de aankomende Phantom 5. Het is daarbij niet alleen het absolute volume dat telt, maar ook de frequentie en geluidsvormen die de propellers produceren die ervoor kunnen zorgen dat een drone minder snel als verstorend wordt ervaren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Geluidstest: DJI Mavic Pro Platinum vergeleken met de Spark en de Phantom

 • Jan van Uffelen

  Dat de Platinum stiller is dan de Mavic Pro zal dan niet alleen aan de propellors liggen. Ik heb op mijn Mavic Pro de z.g.n. stillere propellors gemonteerd en hoor absoluut geen verschil.
  Ben benieuwd naar ervaringen van anderen.

  Beantwoorden
 • Bart Rijvers

  Ik heb een ‘gewone’ Mavic Pro en daar passen de nieuwe propellors ook op (al vouwen de achterpoten niet geheel meer naar binnen maar dat terzijde).
  Ook hier is geluidreductie duidelijk merkbaar. Het buzz geluid is minder storend en ook minder hard.
  De Platinum versie heeft ook andere ESCs waardoor ook op electrische manier er minder geluidproductie is als de originele Mavic Pro.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier