Onderzoek

Deze microdrone kan zwemmen, vliegen en opstijgen vanaf water

Een nieuw ontwikkelde microscopische drone is in staat om zich zowel onder als boven water voort te bewegen dankzij vleugels die afgekeken zijn van insecten. De experimentele microdrone weegt net zoveel als zes rijstkorrels en is daarmee 1.000x lichter dan bestaande drones die zowel onder als boven water kunnen opereren.

Snel flapperende vleugels
Om net als een insect te kunnen vliegen maakt de microdrone gebruik van snel bewegende vleugels voor het genereren van voldoende draagkracht. De vleugels flapperen maar liefst 220 tot 300 keer per seconde op en neer. Om een idee te geven: dat is sneller dan de vleugels van een huisvlieg. Onder water bewegen de vleugels heel wat minder snel, ongeveer negen slagen per seconde.

Lastig is nog wel om de oppervlaktespanning van water te doorbreken. De aquatische drone is dan ook alleen in staat om vanuit ondergedompelde toestand te gaan vliegen als er wat zeep is toegevoegd aan het water, om zodoende de oppervlaktespanning te verlagen. Ook moet de benodigde energie nog van buitenaf aangevoerd worden, want de microdrone beschikt niet over een eigen krachtbron.

Explosief opstijgen
Om vanaf het water te kunnen opstijgen haalt de microdrone een ingenieuze truc uit. Onder water zuigt het toestelletje wat water naar binnen, wat vervolgens middels elektrolyse wordt omgezet in zuurstof en waterstof. Deze gassen zorgen voor extra drijfvermogen, waardoor de drone naar de oppervlakte komt. Zodra de drone aan de oppervlakte is gekomen wordt de minuscule hoeveelheid knalgas tot ontploffing gebracht. De resulterende mini-explosie slingert de drone ca. 40 cm de lucht in, waarna de vleugels ervoor zorgen dat de drone in de lucht blijft.

Volgens de onderzoekers zou de microdrone op termijn gebruikt kunnen worden voor het monitoren van waterkwaliteit of voor het uitvoeren van search&rescue missies. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar waarbij de drone zowel onder water als boven water waarnemingen moet doen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier