Regelgeving

EU bereikt principeovereenkomst over nieuwe droneregels

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een principeovereenkomst gesloten als het gaat om Europese regelgeving voor het gebruik van drones. Alhoewel de details nog uitgewerkt moeten worden is de overeenkomst een belangrijke stap richting uniforme droneregelgeving voor alle lidstaten.

Minimale eisen

Volgens de nieuwe Europese regels zullen alle fabrikanten van drones ervoor moeten zorgen dat hun toestellen voldoen aan minimale eisen aangaande veiligheid en databescherming. Alle drones die mogelijk een gevaar kunnen vormen voor mensen en bezittingen of waarbij een inbreuk op de privacy op de loer ligt moeten onder de nieuwe regelgeving door de lidstaten geregistreerd worden. Ook moeten drones vanaf 250 gram voorzien worden van een unieke markering, zodat de bestuurders ervan herleid kunnen worden.

Het is nu aan de Europese Commissie om de specifieke eisen aan drones in verschillende klassen verder uit te werken. Het gaat dan onder andere om hoogtebeperkingen, beperkingen ten aanzien van de maximale afstand, geofencing, de aanwezigheid van obstakeldetectie en automatische landingsprocedures. Hoe deze risicoklassen er ongeveer uit komen te zien lees je in dit artikel.

Flexibel en risisogebaseerd

Het doel is om te komen tot een meer flexibele en risicogebaseerde invulling van de regels, om zo de groei van het onbemande luchtverkeer (zowel recreatief als professioneel) in goede banen te leiden. Als onderdeel daarvan moet er volgens de EU snel begonnen worden aan de ontwikkeling van een Europees U-Space Demonstrator Network, blijkt uit de zogenaamde Helsinki Declaration die 22 november werd aangenomen.

Dit zogenaamde U-Space netwerk zou ervoor moeten zorgen dat drone-operaties veilig geïntegreerd kunnen worden in het overige luchtverkeer, maar dronefabrikanten hebben zo hun bedenkingen bij het systeem. Hoe dan ook zou de ‘EU drones services market’ in 2019 operationeel moeten zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier