Tech

Amazon vraagt patent aan op zelfvernietigende drone

Om te voorkomen dat een neerstortende delivery drone schade veroorzaakt op de grond kan deze zichzelf misschien maar beter tijdens de val opblazen. Dat is de essentie van een patent dat onlangs werd toegekend aan Amazon.

‘Gecontroleerde fragmentatie’

In de patentomschrijving wordt gesproken over een ‘gecontroleerde fragmentatie van onbemande luchtvaartuigen’, of in andere woorden: drones die op commando exploderen. De ingebouwde elektronica zou daarbij rekening houden met de situatie op de grond, de actuele vliegrichting en -hoogte van de drone, en het traject dat de neerkomende brokstukken zouden afleggen. Op die manier zou de kans op schade of letsel geminimaliseerd moeten worden.

Een illustratie uit de patentaanvraag. Bron: Amazon / USPTO

Toegegeven: de self destruct feature klinkt als een wel heel rigoreuze ingreep. Nu staat Amazon erom bekend wel meer buitenissige patenten te hebben aangevraagd. Denk daarbij aan de drone-bijenkorf als centraal magazijn, vogeluitwijksystemen, anti-hacktechnologie en niet te vergeten de dakenscanner. Veel van deze patenten zullen misschien nooit geïmplementeerd worden, maar een aantal ervan klinken toch best realistisch.

Veel hobbels

Uit alle patentaanvragen valt in ieder geval af te leiden dat Amazon er veel aan gelegen is om pakketbezorging middels drones mogelijk te maken. Vooralsnog heeft het bedrijf echter vooral te maken met hobbels op het gebied van regelgeving en de praktische implementatie van delivery drones. Het bedrijf heeft in Engeland al wel een eerste drone delivery uitgevoerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier