Markt

Nederlandse ontwikkelaar robotvogel haalt €2.6 miljoen op

Clear Flight Solutions, de in Enschede gevestigde ontwikkelaar van de robotvogel die ingezet kan worden om vogels te verjagen bij vliegvelden, heeft een investering van €2.6 miljoen ontvangen van twee internationale investeringsfondsen. Het geld wordt onder andere aangewend voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe versie van de Robird.

Kroon op 2017

De investering vormt volgens CEO Nico Nijenhuis de kroon op een succesvol jaar, waarin verschillende primeurs werden neergezet. Zo wordt de robot-roofvogel van het bedrijf inmiddels succesvol in Canada ingezet om vogels te verjagen van vliegvelden. De vogels zien in de klapwiekende drone een natuurlijke vijand en zoeken hun heil elders. Daardoor wordt het risico op een aanvaring tussen vogels en vliegtuigen drastisch verlaagd.

Ook in andere sectoren komt de robotvogel van pas. Zo gebruikt baggeraar Van Oord de vogeldrone voor bird control bij offshore-operaties. Bij de teerzanden in Canada wordt de Robird ingezet om vogels te beschermen. Door de projecten is de omzet van Clear Flight Solutions voor het eerst boven de één miljoen euro uitgekomen. Nijenhuis: “Deze nieuwe ronde van investeringen toont vertrouwen en biedt ons de mogelijkheid om door te gaan met onze uitbreiding, groei en ambitie om vliegvelden veiliger te maken, en de natuur te beschermen.”

Robird 3.0

De komende tijd gaat Clear Flight Solutions onder andere aan de slag met de ontwikkeling van Robird 3.0, een volledig autonome versie van de robot-roofvogel die nog slimmer, effectiever en efficiënter gaat zijn dan zijn voorganger. Ook wil het bedrijf het geld aanwenden om uit te breiden naar Noord-Amerika.

De investeringsfondsen zijn van plan om uiteindelijk zes miljoen euro te investeren in het Nederlandse bedrijf. Een vorige investering werd gedaan in 2015 en bedroeg €1.6 miljoen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier