AR drone game AirCraft laat je virtuele luchtkastelen bouwen

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn verslaafd aan het bouwen van virtuele werelden in de populaire game Minecraft. Iets vergelijkbaars kun je nu ook met je drone doen, dankzij de nieuwe AR drone game AirCraft. De game laat je met je drone virtuele bouwstukken plaatsen in de lucht, alsof je in de werkelijke wereld aan het bouwen bent. Je creaties blijven op hun plek hangen en kunnen ook door anderen bekeken worden.

Bouwen in de lucht

De game werd ontwikkeld door DroneBase. Dit bedrijf houdt zich normaal gesproken met de ontwikkeling van een serieuze applicatie voor drones, die opdrachtgevers zoals verzekeraars of bouwbedrijven in contact brengt met dronepiloten. De AR game AirCraft maakt sinds kort deel uit van de app, die je kunt downloaden via de App Store van Apple (een Androidversie volgt later).

Met de app kun je diverse virtuele bouwblokken in de lucht plaatsen. Je laat de drone op de juiste plek stilhangen, selecteert het gewenste blok, en zet deze neer. Op die manier kun je hele gebouwen neerzetten, of zelfs een virtuele racetrack. Dankzij augmented reality (AR) blijven je creaties op hun plek hangen en kun je er van alle kanten naar kijken of er zelfs doorheen vliegen.

Luchtkasteel

Tijdens een test van de app bleek het inderdaad bijzonder eenvoudig om met behulp van een DJI Spark een paar blokken in de lucht te plaatsen en er omheen te vliegen. Het is erg fascinerend om op deze manier een virtuele werkelijkheid te creëren, hoog in de lucht. De app is nog erg rudimentair van opzet, maar met wat oefenen lukt het prima om een luchtkasteeltje neer te zetten. Een coole feature is dat het mogelijk is om je virtuele creaties te uploaden naar de server van DroneBase. Andere dronevliegers kunnen je bouwwerken dan ook bekijken en er rondjes omheen of doorheen vliegen.

Heel nauwkeurig hangen de blokken nog niet stil in de lucht, aangezien de GPS ontvanger van de drone altijd een kleine afwijking heeft. Daardoor kan de relatieve positie van de virtuele bouwblokken niet heel exact worden bepaald. Daardoor lijken de blokken een beetje te wiebelen. Maar in de toekomst komt hier mogelijk verandering in, zodra er gebruik gemaakt wordt van computer vision om de virtuele creaties beter te verankeren in de echte wereld.

Serieuze component

Volgens DroneBase zit er wel een serieuze component aan de game. In de toekomst is het best denkbaar dat architecten bijvoorbeeld een virtueel huis neerzetten op een stuk bouwgrond, en dat potentiële kopers er dan letterlijk met hun drone omheen kunnen vliegen. Ook zou de techniek gebruikt kunnen worden voor trainingsdoeleinden: een lastige droneinspectie zou geoefend kunnen worden op een virtuele installatie voordat men aan het echte werk begint.

De app werkt samen met de DJI Phantom 3 of nieuwer, Spark, Mavic Pro en Inspire. Zoals gezegd is er momenteel alleen nog maar een iOS versie beschikbaar van de app, die je gratis kunt downloaden in de App Store.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier