Nieuws

Deze drone moet voorkomen dat Japanners zich doodwerken

Af en toe wat overuren maken is voor de meeste mensen geen probleem, zolang het maar niet structureel wordt. Bij veel Japanse bedrijven is overwerken echter wel een structureel probleem. Sommige werknemers blijven zelfs zo lang doorwerken dat ze letterlijk dood neervallen, een fenomeen dat bekend staat als ‘Karoshi’. Drones moeten hier verandering in gaan brengen door overwerkende werknemers op te sporen en naar huis te sturen.

Dodelijke stress

Volgens een recente studie maakt maar liefst 25% van de Japanse beroepsbevolking minstens één keer per maand een werkweek van 80 uur of meer. In sommige gevallen leidt dat tot dusdanig veel mentale of fysieke stress dat mensen op de werkvloer komen te overlijden. Vorig jaar kwamen maar liefst 131 Japanners op die manier om het leven, niet bepaald een marginale statistiek.

Het probleem aanpakken blijkt lastiger dan gedacht. Overwerken zit dusdanig verankerd in de Japanse arbeidsmentaliteit dat zowel leidinggevenden als werknemers zelf vaak niet eens doorhebben dat er iets niet helemaal in de haak is als er na middernacht nog altijd mensen aan het werk zijn.

Afsluitend liedje

Om daar verandering in te brengen heeft de Japanse dronemaker Blue Innovations in samenwerking met bouwbedrijf Taisei een drone ontwikkeld die na werktijd rondjes vliegt over de werkvloer en mensen maant om naar huis te gaan. Dat doet de drone op een nogal ludieke manier: zodra er een overwerker wordt aangetroffen speelt de drone het Japanse volksliedje Hotaru no Hikari, op de melodie van het welbekende Auld Lang Syne. Dit liedje wordt in Japan vaak gespeeld als afsluiting van schooldagen. Ook in winkels is het liedje te horen ten teken dat sluitingstijd nadert, dus als het goed is snappen de betreffende medewerkers de hint wel.

De T-FREND, zoals de drone gedoopt is, stuurt niet alleen overwerkende medewerkers naar huis: de drone fungeert ook meteen als beveiligingsbeambte. Zodra er mensen worden gedetecteerd neemt de drone beelden op en uploadt deze naar een clouddienst. De drone vliegt zonder tussenkomst van een menselijke operator rond. Het is wel nodig om de te vliegen route met behulp van markeringspunten aan te geven op de vloer.

Gezichtsherkenning

De drone moet in april volgend jaar op de markt komen voor omgerekend 375 euro. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de drone ook gaat beschikken over gezichtsherkenning, zodat het toestel automatisch onderscheid weet te maken tussen medewerkers en inbrekers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Deze drone moet voorkomen dat Japanners zich doodwerken

  • Dirk-Jan

    “Uiteindelijk is het de bedoeling dat de drone ook gaat beschikken over gezichtsherkenning, zodat het toestel automatisch onderscheid weet te maken tussen medewerkers en inbrekers.”

    Met het tempo waarin sommige bedrijven accounts aanmaken en spullen regelen voor nieuwe medewerkers vraag ik mij af hoe snel die nieuwe medewerkers in het systeem staan als medewerker en niet als inbreker. Dat worden een heleboel valse inbrekermeldingen de eerste dagen nadat er nieuwe mensen zijn begonnen!
    En dan heb je nog stagiaires die soms helemaal geen account krijgen…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier