Leger Zuid-Korea wil bewapende zwermdrones inzetten tegen noorderburen

Het Zuid-Koreaanse leger is van plan om bewapende zwermdrones in te gaan zetten om de nucleaire dreiging uit het noorden het hoofd te bieden. In het geval van een conflict moeten de drones gebieden kunnen verkennen of zelfs aanvallen uitvoeren. Het defensieprogramma heeft zelfs al een naam: ‘dronebots’.

Dronebots

In Zuid-Korea maakt men zicht grote zorgen over de oorlogstaal van Kim Jong-un en de recente raketproeven die het land heeft uitgevoerd. Noord-Korea stelt dat het land is uitgegroeid tot een kernmacht en heeft al diverse malen gedreigd met aanvallen op Zuid-Korea en de VS, mocht het tot een gewapend conflict komen.

Volgens de Zuid-Koreaanse nieuwsdienst Yonhap werkt het leger daarom aan middelen om de activiteiten van het Noord-Koreaanse leger beter in de gaten te kunnen houden. Onderdeel daarvan is de ontwikkeling van de dronebots. Deze zouden in zwermen ingezet moeten kunnen worden om inlichtingen te verzamelen over activiteiten op het grondgebied van Noord-Korea.

Bewapend

Maar daar blijft het niet bij. Mogelijk worden de zwermdrones ook bewapend, om op die manier vijandelijke doelen te kunnen uitschakelen. Volgens bronnen dichtbij het Zuid-Koreaanse leger zullen de drones gebaseerd worden op Israëlische technologie. Een legerleider die betrokken is bij het programma noemt de technologie een ‘game changer’ op het gebied van oorlogsvoering.

Overigens is niet alleen Zuid-Korea bezig met drones. Ook Noord-Korea maakt al gebruik van drones voor surveillance over de grens. Afgelopen jaar schoten Zuid-Koreaanse grenswachten zo’n surveillancedrone neer nabij de gedemilitariseerde zone die het Koreaanse schiereiland in tweeën deelt.

Waarschuwing

Het nieuws over de dronebots roept herinneringen op aan een recente oproep van de Amerikaanse wetenschapper Stuart Russell om vooral geen drones te gaan bewapenen. Volgens hem is de ontwikkeling van bewapende zwermdrones zeer riskant, zeker als deze op een goed moment autonoom gaan opereren. De ‘slaughterbots’ die hij in zijn video laat zien doen conceptueel sterk denken aan de dronebots waar Zuid-Korea aan werkt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier