Chinese test wijst uit: drone gaat niet door cockpitraam

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een botsing tussen een drone en een vliegtuig. In de meeste gevallen worden die gebaseerd op computermodellen, niet op praktijktesten. De betrouwbaarheid van zo’n onderzoek valt of staat dan ook met de aannamen die gedaan worden tijdens de ontwikkeling van het computermodel. De Chinese luchtvaartautoriteiten pakten het anders aan: zij lieten een echte drone botsen op een cockpitraam.

Barsten

De test werd uitgevoerd in opdracht van de Civil Aviation Administration of China (CAAC). Tijdens het experiment werd een nagebouwde vliegtuigcockpit op hoge snelheid op een stilhangende drone van het type DJI Phantom afgestuurd. Het experiment werd twee keer uitgevoerd: bij de eerste aanvaring raakte de drone het raam in het midden, bij de tweede botsing kwam de drone in aanraking met de zijkant van het raam.

Uit de test blijkt dat de cockpitramen weliswaar barsten als gevolg van de botsing, maar de drone gaat niet door het dikke veiligheidsglas heen, zoals vaak gevreesd wordt. Zelfs de relatief zware en compacte batterij gaat niet dwars door het raam heen, maar wordt aan gruzelementen geslagen en verdwijnt zijdelings met de rest van de brokstukken van de drone.

Overeenstemming met simulatie

Het experiment werd uitgevoerd bij de Xiangbei Experimental Base of Aviation Industry. De nagebouwde cockpit was qua constructie vergelijkbaar met die van een nationale airliner. De cockpit had een ‘gebruikelijke’ snelheid op het moment van de impact.

Het Chinese onderzoek lijkt de conclusies van een recent Amerikaans onderzoek op basis van computermodellen te bevestigen. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Assure UAS, kwam ook naar voren dat het onwaarschijnlijk is dat een botsing tussen een drone van het formaat Phantom en een passagiersvliegtuig verkeerd afloopt. Weliswaar volgde uit die simulatie dat de resulterende schade groter is dan het geval zou zijn bij een botsing met een vogel, maar zowel cockpit als vleugels zouden niet kritiek beschadigd worden.

Bron: FAA/Assure

Maatregelen

Desalniettemin zijn veel piloten en verkeersleiders zeer bevreesd als het gaat om aanvaringen met drones. Wereldwijd wordt er door veel landen daarom gepleit voor verplichte registratie van drones vanaf een bepaald gewicht en de invoering van systemen waarmee drones gedetecteerd en gevolgd kunnen worden. Ook zouden dronefabrikanten meer werk moeten maken van geofencing en softwarematige hoogtebeperkingen.

Dat laatste is echter een kat-en-muisspel, want de beperkingen die opgelegd worden door dronefabrikanten kunnen relatief eenvoudig omzeild worden. Ook is het de vraag of verplichte registratie en detectiesystemen helpen om voorvallen met drones nabij vliegvelden te voorkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Chinese test wijst uit: drone gaat niet door cockpitraam

  • 2 februari 2018 om 15:18
    Permalink

    Drone in de turbinebladen van een vliegtuigmotor? Drone tegen glazen cockpit van helicopter? Vraag het eens aan een piloot of aan de passagiers.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier