ProReview

DJI CrystalSky 5,5″ monitor review: zelfs in de Outback nog goed af te lezen

Alhoewel veel smartphones of tablets tegenwoordig behoorlijk contrastrijke schermen bieden, zijn ze in fel daglicht niet altijd even goed af te lezen. Zeker bij gebruik op de controller van je drone kan dat behoorlijk hinderlijk zijn. DJI bracht daarom enige tijd geleden de CrystalSky monitor op de markt, een tablet met een zeer contrastrijk scherm, speciaal bedoeld voor gebruik in combinatie met een drone. Dronewatch nam de 5,5” versie van de CrystalSky (adviesprijs: €549,- bij DJI) mee naar Australië om daar in de felle zon te testen hoe de CrystalSky presteert.

Belang van helder beeld

De meeste mensen die met een DJI drone vliegen maken waarschijnlijk gebruik van een iOS of Android smartphone of tablet om de camerabeelden te bekijken, de resterende accuduur in de gaten te houden, de locatie van de drone te checken en de instellingen te wijzigen. De informatie die het scherm weergeeft is van groot belang en dient daarom goed afgelezen te kunnen worden.

Zeker in fel daglicht is de informatie op het scherm echter lang niet altijd goed te zien. Gelukkig zijn moderne smartphones en tablets tegenwoordig voorzien van zeer contrastrijke en heldere schermen, maar in de volle zon of zelfs bij gewoon daglicht kan het toch voorkomen dat je de informatie niet meer goed kunt zien, of dat je het live camerabeeld niet goed kunt beoordelen op kleur en contrast. Laat staan dat het beeld goed zichtbaar is voor iemand die over je schouder meekijkt.

De CrystalSky monitor van DJI moet uitkomst bieden. Kort gezegd betreft het een tablet waarop een aangepaste vorm van Android draait. Speciaal voor buitengebruik is de monitor voorzien van een extreem helder scherm. Die helderheid loopt op tot wel 2.000 nits (een standaardmaat voor de hoeveelheid licht die een bepaalde oppervlakte uitstraalt) bij de 7,85” uitvoering, terwijl de meeste smartphones blijven steken op waarden die daar ver onder liggen. De iPhone 8 bijvoorbeeld haalt maximaal 625 nits en de Samsung Galaxy S8 haalt 1.020 nits. De CrystalSky belooft dus een flink helder beeld. Reden voor ons om de CrystalSky te gebruiken tijdens de World Solar Challenge in de Australische Outback, waar de zon extreem fel schijnt en de temperaturen flink kunnen oplopen.

Het heldere scherm van de CrystalSky kwam goed van pas tijdens het maken van opnamen van de World Solar Challenge in Australië

Eerste indruk

Voor deze review bekijken we de 5,5” versie van de CrystalSky monitor. Bij het checken van de specs blijkt dat deze gek genoeg ‘maar’ tot 1.000 nits gaat (DJI noemt dit ‘High Brightness’): de eerder genoemde 2.000 nits is voorbehouden aan de ‘Ultra Brightness’ uitvoering van de 7,85” versie van de CrystalSky. Dat betekent dat de 5,5” CrystalSky dus niet helderder is dan bijvoorbeeld een moderne Samsung Smartphone.

De monitor doet solide en degelijk aan, een beetje op het lompe af. In de verpakking blijkt naast het scherm een uit de kluiten gewassen accu te zitten, die je op de achterzijde van de monitor bevestigt. De accu steekt een flink stuk uit en dat betekent dat je de CrystalSky niet zonder meer op de smartphonehouder van de controller van je drone kunt plaatsen. Je moet dus nog eens de knip trekken om een nogal prijzig voetje aan te schaffen.

Het voetstuk wordt met schroeven bevestigd aan de monitor. De CrystalSky zelf bevestig je met een quick release-systeem op de mount. Op die manier kun je de monitor snel overzetten op een ander systeem. Daar moet je dan natuurlijk ook de juiste mount op hebben. Het geheel is best zwaar: de 5,5” CrystalSky weegt inclusief accu en de speciale mount 530 gram, een iPhone 8 Plus met een even groot scherm weegt 240 gram.

Je hebt voor de bevestiging van de CrystalSky nog wel een speciaal voetje nodig (niet meegeleverd)

Compatibiliteit en uitbreidingspoorten

In ons geval gebruikten we de CrystalSky in combinatie met een Phantom 4 Pro, maar de monitor is ook bruikbaar met de Inspire, Mavic Pro en Osmo. Ook voor die systemen geldt dat je een beugeltje moet kopen wat op de controller of handvat van het betreffende device past. Bij een aantal drones van DJI wordt de CrystalSky standaard meegeleverd (o.a. de Phantom 4 Pro+).

Er is voorzien in flink wat aansluitingen en uitbreidingspoorten. HDMI, USB, mini-USB, een koptelefoonaansluiting, en twee microSD kaartingangen. Via de HDMI poort kun je iemand anders mee laten kijken met het scherm van de CrystalSky (bijvoorbeeld een opdrachtgever met een videobril). Andersom werkt de HDMI niet, je kunt de CrystalSky dus niet gebruiken als monitor voor een gewone camera. Wat de microSD sloten betreft, volgens DJI kun je vanuit de Go app wel video’s monteren en hiervoor komt extra geheugen altijd goed van pas, maar geen professional zal gebruik maken van deze mogelijkheid.

De videomonitor beschikt over diverse aansluitmogelijkheden

Schermkwaliteit en bediening

Het scherm van de CrystalSky heeft op het eerste gezicht weinig last van reflectie. Mogelijk heeft DJI een speciale schermcoating toegepast. De tablet start lekker snel op. Het openingsscherm geeft de mogelijkheid om naar het instellingenmenu te gaan, of om de DJI Go app te openen. Of beter gezegd: de twee versies van deze app die momenteel in omloop zijn, DJI Go voor de oudere systemen en de Osmo, en DJI Go 4 voor de nieuwere drones.

Als je de monitor op standby hebt staan en je schakelt de controller van je drone in, dan wordt de CrystalSky ook automatisch ‘wakker’. Dat is wel plezierig, want hierdoor kun je weer wat sneller de lucht in. Let wel op dat de CrystalSky zich ook niet automatisch activeert zodra je de controller uitschakelt en opbergt, dat overkwam ons een paar keer. Het is zonde van de accucapaciteit als de monitor per ongeluk aanstaat als deze in je tas of koffer zit.

De schermgrootte van de 5,5” uitvoering valt eigenlijk wel een beetje tegen. Voorheen gebruikten we de iPad Mini (schermdiagonaal: 7,9”) om de DJI apps op te draaien, en dan is 5,5” echt wel weer een hele teruggang. Maar als je gewend bent om een smartphone te gebruiken dan doet de 5,5” waarschijnlijk wel wat ruimer aan, alhoewel de iPhone 7 en 8 Plus precies hetzelfde schermformaat hebben. Handig is dat de monitor voorzien is van twee functieknoppen aan de zijkant. Je kunt zelf instellen welke functies die knoppen hebben, mede afhankelijk van het apparaat dat je bedient.

Het scherm van de 5,5″ CrystalSky is net zo groot als dat van de iPhone 8 Plus

Stabiel

Plezierig is dat we tijdens de gehele testperiode geen last hadden van de vermaledijde videoconnectieproblemen waar we met een iPad Mini 4 heel vaak last van hadden, zeker bij warm weer. Waarschijnlijk is de processor van de CrystalSky snel genoeg om de binnenkomende videostream te decoderen zonder daarbij oververhit te raken, of is de processorkoeling beter op orde. Nu is dat niet zozeer een pluspunt voor de CrystalSky, want ook op een redelijk moderne iPad zou de DJI Go app gewoon goed moeten werken, maar het is wel het vermelden waard.

Zelfs in de Australische zon blijft het scherm van de CrystalSky prima zichtbaar. Niet dat je nu de zon pal op het scherm moet laten schijnen, maar onder een hoek is het prima te doen, en zeker beter dan bij gebruik van de iPhone. De grootste beperking qua zicht zit hem in het toch wel kleine formaat van 5,5”. Als je een iPad Mini gewend bent en dat schermformaat wilt aanhouden, dan moet je toch echt voor de 7,85” versie gaan.

Tijdens het testen bleek de CrystalSky bijzonder stabiel te zijn, van vastlopers was geen sprake. Ook in de extreme hitte van de Australische Outback (temperaturen in de schaduw oplopend tot 40ºC) bleef de monitor probleemloos functioneren. Wel verdween om de zoveel tijd het histogram zomaar uit beeld. Vervelend, want dit hulpmiddel is essentieel voor het verkrijgen van een juiste belichting. Waarschijnlijk gaat het om een bug en we nemen aan dat DJI dit wel oplost met een een volgende firmware update.

Het geheugen van de CrystalSky kan uitgebreid worden middels 2 microSD sloten

Beperkingen

Helaas heeft de CrystalSky ook zo zijn beperkingen. De grootste beperking is het feit dat je geen andere apps kunt installeren, terwijl het in feite gewoon een Androidtablet is. Volgens DJI moet je tot twintig third party apps kunnen installeren, maar wat we ook probeerden, we kregen een app als DroneDeploy maar niet geïnstalleerd. Voor veel mensen is dit misschien geen probleem, maar als je af en toe missies vliegt met DroneDeploy of gebruik maakt van Litchi voor het maken van panoramafoto’s of het uitvoeren van waypoint vluchten, dan moet je dus weer terugvallen op je smartphone of tablet. (Of je moet via allerlei omwegen apps van derden installeren, dat schijnt wel te kunnen. Maar gebruiksvriendelijk is het niet.)

Een tweede beperking is dat de CrystalSky niet als externe HDMI-monitor gebruikt kan worden, ondanks de HDMI-aansluiting waar het apparaat over beschikt. Hiermee gaat DJI echt de mist in: veel videomakers zouden er geen probleem mee hebben om de relatief dure CrystalSky aan te schaffen als je deze ook zou kunnen gebruiken als monitor voor je gewone videocamera, maar dat zit er dus niet in. Er is her en der wel sprake van de ontwikkeling van een dongle die dit mogelijk moet maken, maar die is er dus nog niet.

Niet zozeer een beperking maar wel een nadeel is de extra acculader die je mee moet nemen. Het gaat hierbij om een base station zonder eigen netsnoer. Deze sluit je aan op de adapter die bij je drone hoort. Minder handig dan een usb-kabeltje waarmee je een smartphone of tablet oplaadt. Gelukkig is de accu van de CrystalSky dusdanig gedimensioneerd dat deze makkelijk een werkdag meegaat.

De accu van de CrystalSky steekt een flink stuk uit

Conclusie

DJI heeft met de CrystalSky een zeer plezierige monitor afgeleverd, waarvan het scherm ook bij fel daglicht goed zichtbaar is. Wil je het onderste uit de kan qua helderheid dan zul je echter moeten investeren in de duurste en grootste variant, de ‘Ultra Brightness’ uitvoering van de 7,85” versie (adviesprijs: €1.149,-). De 5,5” uitvoering (adviesprijs: €549,-) haalt een helderheid van ‘slechts’ 1.000 nits, en dat is een waarde die sommige smartphones tegenwoordig ook halen.

Bedenk ook dat de 5,5” versie van de CrystalSky een stuk groter en zwaarder is dan een smartphone, en dat je weer een extra oplaadhub mee moet nemen als je langere tijd op pad gaat. Ook moet je nog een prijzig (€89,-) voetje aanschaffen om de CrystalSky te kunnen monteren op de controller van jouw keuze. Als factoren als gewicht en reisgemak belangrijk voor je zijn dan is de CrystalSky niet aan te bevelen. Dan kun je beter investeren in een smartphone met een goed helder scherm.

Buitengewoon jammer is dat de CrystalSky niet gebruikt kan worden als externe HDMI-monitor. Dat had de monitor meteen een stuk veelzijdiger gemaakt, ook in combinatie met andere producten uit de stal van DJI, zoals de Ronin stabilizer. Ook het feit dat ons niet lukte om apps van derden te installeren – ook al zou dat volgens DJI wel mogelijk moeten zijn – is een groot nadeel. Daarom kunnen we de CrystalSky niet met volle overtuiging aanraden, maar het scherm is wel deel gaan uitmaken van onze standaarduitrusting, en dat zegt misschien genoeg.

Bestel de CrystalSky bij CameraNU.nl of rechtstreeks bij DJI

Met dank aan DJI voor het beschikbaar stellen van de CrystalSky 5,5″

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI CrystalSky 5,5" monitor
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI CrystalSky 5,5″ monitor review: zelfs in de Outback nog goed af te lezen

 • Helemaal mee eens.
  Het gebrek aan HDMI input is voor mij de reden geweest om hem niet aan te schaffen.
  Het maakt hem dan alleen maar een veel te dure tablet waar je geen andere apps op kan zetten (aal zijn daar wel work arounds voor maar dan moet je er een custom rom opzetten).

  Beantwoorden
 • L.Th.M.Dullaert

  Toevoeging bij de vorige verzending:
  Ik bergrijp de houding van DJI niet… !!! wél de “Ultra Brightness” aankondigen -en niet… leveren.

  Dullaert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier