Trump herinvoert verplichte droneregistratie VS

President Donald Trump heeft een wet ondertekend die ervoor zorgt dat dronevliegers in de VS hun drones alsnog moeten registreren bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Die verplichte registratie werd precies twee jaar geleden al ingevoerd, maar een federale rechtbank besliste later dat de FAA daartoe helemaal niet gemachtigd was en haalde een streep door de registratieplicht. Daar komt verandering in met de nieuwe wet.

Drones vanaf 250 gram

De situatie is als gevolg van de presidentiële handtekening weer zoals die eind 2015 was. Dat betekent dat alle drones die meer wegen dan 250 gram, dus ook drones waarmee alleen hobbymatig wordt gevlogen, ingeschreven moeten worden bij de FAA. Het registratienummer moet vervolgens zichtbaar op de drone worden weergegeven. De kosten bedragen $5 per toestel.

De verplichte droneregistratie werd in mei 2017 opgeschort nadat hobbyvliegers met succes protest hadden aangetekend bij een rechter. Zij voelden zich benadeeld en stelden dat de FAA niet zomaar beperkingen mag opleggen aan mensen die puur hobbymatig met een modelvliegtuig of drone vliegen. Op dat moment waren er ruim 820.000 drones geregistreerd, een fractie van de naar schatting paar miljoen drones die waarschijnlijk in de VS verkocht zijn.

Veiligheid en privacy

De FAA is blij met de herinvoering van de verplichte registratie. “We hebben deze registratie en operationele maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat drones op een verantwoordelijke manier gebruikt worden en geen bedreiging vormen voor de veiligheid of privacy”, licht de overheidsinstelling toe. “Het kunnen identificeren van de eigenaar van een drone is onderdeel van de integratie van drones in het luchtruim.”

Critici menen echter dat de registratie een wassen neus is en dat de mensen die voor problemen zorgen hun toestel waarschijnlijk sowieso niet registreren. Ook bij de handhaafbaarheid van de registratie worden vraagtekens gezet. Er gaan dan ook stemmen op om ook een verplichte elektronische vorm van identificatie in te voeren, zodat handhavers op afstand kunnen zien van wie een nabijvliegende drone is.

Reizen naar de VS

De verplichte droneregistratie treft ook Nederlanders en Belgen die naar de VS reizen en een drone willen meenemen. Ook die moeten hun toestel vooraf aanmelden via het registratiesysteem van de FAA, aangenomen dat ze er daadwerkelijk mee gaan vliegen op de plaats van bestemming.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier