ReviewWinactie

PowerVision PowerEgg review: qua design een herdefinitie van het begrip ‘drone’ (+winactie)

Normaal gesproken denk je bij het woord ‘quadcopter’ aan een vierhoekig apparaat met allerlei uitstekende onderdelen zoals propellers en een gestel om op te landen. Dat is bij de PowerEgg drone (adviesprijs: € 1.599) van PowerVision heel anders: deze bijzondere drone ziet er namelijk uit als een dinosaurusei. In deze review lees je onze ervaringen met de meest buitenissige drone die we ooit hebben gezien.

Eerste indruk

Tot nu toe zijn alle drones van het type quadcopter die we op Dronewatch hebben besproken qua uiterlijk enigszins met elkaar te vergelijken: een body, vier of meer armen met motoren en propellers, een landingsgestel en aan de voor-of onderzijde een gimbal plus camera. Of je nu een DJI Phantom neemt of een Q500 van Yuneec, een Inspire of een Mavic Pro: het is allemaal meer van hetzelfde, in verschillende grootten en met uiteenlopende specificaties weliswaar, maar toch: als je één van de genoemde toestellen ziet dan weet je meteen ‘ah, dit is een cameradrone’.

Hoe anders is dat bij de PowerEgg, die begin 2016 werd aangekondigd en in de herfst van 2016 op de markt kwam. Laten we er kort en goed over zijn: de PowerEgg drone – de naam zegt het al – ziet er uit als een groot glimmend ei. Dunne naden verraden dat het ei de potentie heeft om in iets heel anders te veranderen, maar nergens valt uit af te leiden dat je met een drone te maken hebt. Dankzij een meegeleverd voetje kun je het ei prima neerzetten in je interieur: tijdens het schrijven van deze review stond de PowerEgg een paar dagen op een sokkel in de huiskamer, het is alsof je een avantgardistisch werk bij de kunstuitleen hebt gehaald.

Ontwerpfilosofie

Volgens een vertegenwoordiger heeft PowerVision heel bewust gekozen voor een radicaal ander ontwerp. “Veel fabrikanten van drones richten zich vooral op de praktische aspecten: hoe ver, hoe hoog en wat kost het. Bij PowerVision vonden we dat het tijd was voor een geheel nieuw ontwerp, anders dan de huidige boven- en onderdek drones. Een drone kan er ook dus mooi uitzien.”

Mocht je nog nooit van PowerVision gehoord hebben: dat zou niet zo heel vreemd zijn, het bedrijf is nog niet zo heel lang actief op de dronemarkt. Naast de PowerEgg die we hier bespreken biedt het bedrijf de PowerEye aan, bedoeld voor professionele gebruikers. Ook is PowerVision actief op het gebied van onderwaterdrones, met de PowerRay.

In eerste instantie denk je bij de PowerEgg niet direct aan een drone

Naadloze afwerking

De afwerking van de PowerEgg is absoluut perfect te noemen. De onderdelen die in een later stadium gaan uitklappen sluiten perfect aan op de body. De eivorm wijkt op geen enkele plek af: het design is tot in het extreme doorgevoerd. De accu verdwijnt na het openen van een deksel aan de bovenzijde geheel in de drone, dus ook dit doet niets af aan de vorm. Je kunt de drone dus ook niet neerzetten of neerleggen zonder het risico dat deze als een soort rugbybal wegrolt: je moet gebruik maken van het meegeleverde voetje.

Maar net zoals de robots in de oude tv-serie Transformers is de gladde en glimmende PowerEgg in staat om te transformeren naar een geheel ander apparaat: een vliegend apparaat nog wel. Namelijk een cameradrone die kan filmen in 4K Ultra HD en fotograferen in 14 megapixels. Voor de beeldstabilisatie is er voorzien in een gimbal, en verder beschikt de PowerEgg over veel features die je ook bij veel andere drones terugvindt. Laten we daarmee beginnen.

Onder het deksel aan de bovenzijde is er plaats voor de accu

Specificaties

Opvallend is het gewicht van de PowerEgg. Inclusief accu weegt het vliegende ei ruim twee kg. In ingeklapte toestand meet de drone 272 mm x 176 mm, en dat wordt 272 mm x 476 mm als het toestel gereed is om te vliegen. De accu heeft een capaciteit van 6.400 mAh en wordt zoals gezegd bovenin het toestel geplaatst. De onderzijde van de drone – de punt van het ei – kan los worden genomen, waarna de gimbal en camera zichtbaar worden.

Die camera heeft op papier redelijk up to date specificaties. Dankzij de beeldhoek van 95º maak je opnamen zonder fisheye vervorming. De maximale resolutie waarin gefilmd kan worden is 3.840 x 2.160 pixels. De maximale bitrate is 60 Mbps. In de fotografiestand beschik je over opnamemogelijkheden als single shot, burst mode (snelle reeks opnamen achter elkaar), bracketing en time lapse. De gimbal is langs drie assen gestabiliseerd en kan bijna 300º om de top-as draaien.

Je hoeft niet per se naar buiten om te vliegen met de PowerEgg. De drone is voorzien van optical flow sensoren aan de onderzijde, zodat het toestel ook zonder GPS zijn (relatieve) positie kan bepalen. Dat werkt maar tot een beperkte hoogte, en niet boven een vloer die helemaal effen is. Zowel binnen als buiten is het opletten geblazen met obstakels, want de PowerEgg heeft geen obstakeldetectie aan boord.

De camera filmt in 4K en fotografeert met 14 megapixels

Controller

De zender is net zoals de drone organisch vormgegeven, alsof je een groot uitgevallen gamecontroller in handen hebt. Er zijn twee sticks voor de bediening, een houder om je smartphone op te plaatsen, een vliegmodus-switch, een return to home-knop, een tweetal knoppen voor het maken van foto’s of het starten en stoppen van video-opnamen, en een tweetal draaiwieltjes voor het bedienen van de gimbal.

PowerVision levert nog een tweede controller mee, die in één hand gehouden kan worden. Deze controller werkt met behulp van gebaren: je kunt de drone in de gewenste richting dirigeren door te wijzen naar de locatie waar je het toestel wilt hebben. De gimbal kun je besturen met een kleine joystick op de controller. Wij zijn niet zo’n fan van dergelijke controllers, je mist toch de sticks die een meer precieze bediening mogelijk maken. Maar dit is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

In beide gevallen moet je gebruik maken van een losse base station voor het radiocontact met de drone. Deze base station kun je opladen met de lader waarmee je ook de accu van de PowerEgg oplaadt. Voordat je gaat vliegen bevestig je de base station op de controller. Het bereik van de base station zou maximaal vijf km bedragen, alhoewel dit in de CE-modus waarmee we hier in Europa te maken hebben een stuk minder is. Dat maakt ons verder niet zoveel uit, want je mag in Nederland een drone toch niet buiten zichtafstand laten vliegen: een paar honderd meter bereik is voldoende.

De controller van de PowerEgg heeft een organische vormgeving. Het base station is bevestigd aan de bovenzijde

Vluchtvoorbereiding

Voordat je kunt vliegen moeten eerst het landingsgestel en de armen met de propellers worden uitgeklapt. Die procedure moet je qua volgorde even in de vingers krijgen. De armen met de propellers moet je met de hand uitklappen, het landingsgestel komt pas naar beneden zodra je de accu hebt geplaatst en met een paar korte drukken aangeeft dat de pootjes omlaag mogen komen. Daarna kun je de drone veilig neerzetten. Mocht je na verloop van tijd krassen krijgen op de skids dan is het goed om te weten dat je die los kunt nabestellen.

Vergeet ook niet om het kapje dat de cameramodule beschermt te verwijderen voordat je de drone inschakelt. Al met al is het wel even hannesen, want je zet de drone namelijk niet even snel op de grond zolang het landingsgestel niet is uitgeklapt en het toestel glipt zo uit je handen als je niet uitkijkt. De PowerEgg is beslist geen werkpaard, de gladde kunststof body lijkt ons niet erg kras- en slagvast. Voorzichtigheid en geduld zijn op zijn plaats.

Eenmaal uitgeklapt en klaar om te vliegen maakt de PowerEgg een bijzondere indruk. Het is echt een prestatie dat de ontwerpers van de drone zo’n geraffineerd mechaniek hebben weten te verbergen in een eivormige body. Na het opstijgen klapt het onderstel trouwens automatisch weer omhoog, zodat het blikveld van de camera niet belemmerd wordt tijdens het maken van opnamen. Zodra je de grond nadert komen de pootjes automatisch weer omlaag. Desgewenst kun je het landingsgestel ook op commando laten uitklappen.

Na het opstijgen klapt het landingsgestel automatisch in

Wifi-verbinding en Vision+ app

Het duurt even voordat je na het inschakelen een wifi-verbinding kunt maken met het base station: het duurt een ruime minuut voordat de PowerEgg verschijnt in het lijstje van wifi-netwerken. En alhoewel we het standaardwachtwoord van het systeem voorafgaand aan de testvlucht al hadden ingevoerd, kregen we de melding dat het wachtwoord onjuist was. Opnieuw invoeren bracht geen soelaas: de wifi-verbinding moest eerst vergeten worden voordat deze opnieuw opgezet kon worden.

Voordat je daadwerkelijk de lucht in kunt moet je eerst een gebruikersaccount aanmaken in de Vision+ app (beschikbaar voor iOS en Android). Daarna moet je als nieuwe gebruiker eerst verplicht naar een veiligheidsvideo kijken. Op zich helemaal geen slecht idee, want op die manier krijgen nieuwelingen de basisprincipes van veilig vliegen mee. Vanuit de app kun je onder andere de camerasettings aanpassen. Je kunt kiezen in welke resolutie je wilt filmen en de belangrijkste cameraparameters aanpassen. Verder toont de app de hoogte en afstand van de drone, resterende accucapaciteit en andere vluchtgegevens.

De camerasettings die je kunt aanpassen betreffen de ISO-waarde, belichtsingscompensatie, witbalans en belichtingsmodus. Er zijn verschillende opties voor opnamestijl, scherpte en verschillende lichtomstandigheden. Het is daarnaast mogelijk om te kiezen uit diverse foto- en videoresoluties en er is een optie voor opnamen met lange sluitertijd. Verder kun je een grid laten tonen en de geheugenkaart wissen. Vanuit de app kun je ook gemaakte foto’s bekijken.

Nieuwe gebruikers moeten eerst een trainingsvideo bekijken

Vlieggedrag en cameraprestaties

Na het opstijgen trekt de PowerEgg op zo’n twee meter hoogte keurig het landingsgestel in. Het vlieggedrag van de PowerEgg is even wennen. De precisie zoals we dat gewend zijn van ‘gewone’ drones is wat minder, het toestel laat zich minder strak besturen en maakt tijdens voor- of achterwaartse en zijwaartse vliegbewegingen lichte bewegingen omhoog of omlaag. De vliegtijd bedraagt zo’n vijftien tot twintig minuten, mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Het vliegtempo is bedaard, maar dat verandert in de Professional Mode, dan gaat de topsnelheid flink omhoog.

Trek je normaal al veel bekijks als je met een drone in de weer bent, met de PowerEgg weet je zeker dat je aandacht van eventuele voorbijgangers krijgt. Het is dan ook een heel apart gezicht, zo’n vliegend ei. Tijdens de paar testvluchten die we maakten werden we steevast aangesproken door omstanders. Iedereen weet intussen wel wat een drone is, maar zoiets als dit heeft men nog nooit gezien.

Op het gebied van cameraprestaties stelt de PowerEgg teleur. De gimbal laat zich met de knoppen op de controller weinig subtiel besturen. De reactiesnelheid is niet in te stellen in de app, maar desgewenst kun je de gimbal wel via het scherm besturen. De camera heeft in de automatische modus de neiging om de belichting vrij accuut aan te passen. Je kunt de belichting niet handmatig instellen. Een scheve horizon laat zich niet corrigeren, want je kunt de gimbal niet bijstellen. Raadselachtig is dat je na het overschakelen van NTSC naar PAL niet voor 25 of 50 fps kunt kiezen. Over bugs gesproken: op een gegeven moment kregen we een notificatie in beeld die we niet weg konden klikken: de app moest opnieuw opgestart worden voordat we verder konden.

Een foto gemaakt met automatische instellingen (klik voor vergroting)

Conclusie

De PowerEgg laat zich niet in een eenduidige conclusie vangen. Normaal gesproken zijn het vooral de variëteit aan features en cameraprestaties waarop we ons oordeel baseren, maar we zouden de PowerEgg tekort doen als we het daarbij zouden houden. Het toestel staat wat betreft design op eenzame hoogte, in dat opzicht is een goede vergelijking met de concurrentie niet eens mogelijk.

Zowel de Vision+ app als de firmware van de drone kunnen nog wel wat finetuning gebruiken. De wifi-problematiek, notificaties in de app die je niet weg kunt klikken, het gebrek aan instelmogelijkheden voor camera en gimbal: dit zijn waarschijnlijk allemaal zaken die hun oorsprong hebben in de software, niet in de hardware. Het is te hopen dat PowerVision nog wat door blijft broeden op de firmware en app, want er kan naar onze indruk meer uit het vliegende ei gehaald worden dan nu het geval is.

De conclusie is dan ook tweeledig. Ben je op zoek naar een functionele drone met zoveel mogelijk features en de best mogelijke cameraprestaties voor je geld, dan is de PowerEgg niet de meest voor de hand liggende keuze. Alhoewel het toestel best veel mogelijkheden biedt kan de PowerEgg niet op tegen de prestaties en features van een veel voordeliger geprijsde drone uit het assortiment van andere dronemakers. (Overigens zegt PowerVision te werken aan een eigen camera, die in 2018 aan het systeem wordt toegevoegd.)

Hecht je daarentegen veel waarde aan uniek design, of ben je op zoek naar een drone die je met goed fatsoen in de huiskamer kan neerzetten en die ongetwijfeld reacties losmaakt op een beursstand of in een showroom, dan is de PowerEgg de drone die je zoekt. Niet alleen onderscheidt PowerVision zich met de PowerEgg qua design van alle andere dronemakers, ook de bouwkwaliteit en afwerking van de PowerEgg zijn prima in orde.

Winactie

Wil jij deze unieke PowerVision PowerEgg drone ter waarde van €1.599,- winnen? Doe dan mee aan het grote Dronewatch lezersonderzoek 2017. Vul deze enquête in, laat je emailadres achter en wie weet ben jij de gelukkige winnaar van deze bijzondere drone! Let wel: één inzending per persoon. Meedoen kan tot en met 31 december 2017. De winnaar ontvangt begin januari bericht. Door mee te doen verklaar je akkoord te zijn met de wedstrijdvoorwaarden

Summary
Review Date
Reviewed Item
PowerVision PowerEgg
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier