Tech

Nieuw type landingsgestel van LG laat multirotors veilig op onregelmatige ondergrond landen

Elektronicafabrikant LG heeft een landingsgestel gepatenteerd dat multirotor drones in staat stelt om op een schuine of onregelmatige ondergrond te landen. Daartoe scant de drone net voordat deze gaat landen de landingslocatie en past vervolgens de lengte van de afzonderlijke pootjes van het landingsgestel aan. De patentaanvraag omschrijft ook een kantelend landingsgestel.

Adaptief landingsgestel

De patentaanvraag werd ontdekt door technologieblog LetsGoDigital. Uit het patent, dat werd aangevraagd in juni 2017 en op 14 december jongstleden werd toegekend door de World Intellectual Property Organization (WIPO), zou blijken dat LG serieuze plannen heeft om ook de dronemarkt te betreden. Na investeringen in de automotive industrie en de VR branche zouden drones een volgend logisch marktsegment zijn om producten in te gaan ontwikkelen.

Het patent beschrijft een uitschuifbaar landingsgestel, waarvan de pootjes afzonderlijk in lengte versteld kunnen worden. Daardoor zouden zogenaamde vertical take-off and landing (VTOL) drones – multirotors – zonder problemen op schuine of onregelmatige oppervlakken moeten kunnen landen. Nu nog moeten multirotors altijd op een vlakke ondergrond landen om te voorkomen dat de drone omvalt.

Schuine ondergrond

In het patent wordt gesproken over een systeem voor gronddetectie. Net voordat het systeem de grond raakt wordt door dit systeem in kaart gebracht of er hoogteverschillen zijn in de landingslocatie. Vervolgens worden de afzonderlijke pootjes automatisch in hoogte versteld, om zodoende de onregelmatigheden in het terrein te compenseren.

Het patent voorziet in nog een tweede systeem om het landen op een schuine ondergrond mogelijk te maken. In plaats van dat er pootjes in- of uitschuiven wordt in dat geval het hele landingsgestel gekanteld. Vervolgens zal de drone zichzelf onder een hoek laten zakken, waarbij het toestel als het ware schuin tegen de ondergrond wordt gezet, in plaats van dat de drone loodrecht naar beneden komt.

Belang

De patentaanvraag kan van belang zijn voor drones die autonoom moeten kunnen landen op ruw terrein of zelfs bergflanken. Denk daarbij aan delivery drones en aan search & rescue drones. Ook kan de uitvinding van belang zijn voor drones die op bewegende of slingerende oppervlakken moeten kunnen landen, zoals bij het landen op een schip het geval is. Toepassing in consumentendrones lijkt ons minder waarschijnlijk.

Of LG daadwerkelijk van plan is om een eigen drone te presenteren valt nog te bezien. Mogelijk wil de elektronicafabrikant toeleverancier worden van subsystemen voor drones en moet de patentaanvraag in dat licht worden bezien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier