Markt

Brits bedrijf brengt eerste commerciële waterstofdrone op de markt

De Britse dronedienstverlener uVue heeft sinds kort een unieke drone in haar assortiment. Het gaat om de MMC Hydrone 1550, een multirotor die voor de energievoorziening waterstofgas laat reageren met zuurstof en daardoor maar liefst drie uur achtereen kan vliegen. uVue is het eerste Britse bedrijf dat een waterstofdrone voor commercieel gebruik op de markt brengt.

Drie uur vliegen

Volgens Russ Delaney van uVue kan de Hydrone ingezet worden voor taken waar nu nog helikopters of kleine vliegtuigen voor nodig zijn. Waar batterij-aangedreven multirotor drones een maximale vliegtijd hebben van zo’n dertig minuten kan de Hydrone maar liefst drie uur in de lucht blijven, met een nuttige payload van twee kg. Daardoor kan de drone onder andere ingezet worden voor search&rescue, surveillance, precisielandbouw en in de bouw.

De Hydrone werd ontwikkeld door het Chinese MMC. Volgens de fabrikant kan de drone tientallen kilometers vliegen vanaf de opstijglocatie. Temperaturen tot -20ºC zouden geen probleem zijn. De benodigde waterstof wordt onder een druk van dertig MPa in de gastank op de drone gepompt. Zuurstof haalt de drone tijdens de vlucht uit de lucht. De waterstoftank zou een val vanaf een hoogte van tweehonderd meter moeten kunnen overleven.

Betrouwbaar

Volgens uVue voldoet het systeem aan alle veiligheidseisen van de Britse luchtvaartautoriteit CAA en kan deze onder de bestaande wetgeving ingezet worden. Delaney: “De drone is dusdanig betrouwbaar dat we deze als een volwaardig alternatief voor traditionele rotorluchtvaartuigen in de markt zetten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier